Alert zijn op veilige en onveilige situaties, dat is onderdeel van wie ik ben en wat ik doe. Dit leidt soms tot irritatie binnen het gezin, want ik neem mijn werk weleens te serieus, zo heb ik wel eens gehoord. Maar ik vind veiligheid op vakantie een voorwaarde om het naar mijn zin te hebben. Ik doe echt mijn best om tijdens de vakantie mijn veiligheidsbril in te wisselen voor een zonnebril, maar ik ken mezelf. Toch kijk ik altijd met een schuin oog naar (on)veiligheid. En dat begint al thuis.
Goede voorbereiding is het halve werk
Hoe cliché ook, maar door van te voren voldoende tijd te nemen voor een goede voorbereiding, scheelt dat een hoop pre-vakantiestress. Belangrijke documenten zoals ID-kaart en paspoort, maar ook mijn rijbewijs controleer ik het liefst zowel voor als na een vakantie. En niet zonder reden, want in Delft blijkt de wachttijd voor de aanvraag van een nieuw paspoort bijna 2 maanden te zijn, kwam ik onlangs achter. Dit kwam onder ander door een hoog ziekteverzuim en te weinig medewerkers zo las ik op NU.nl.
Afhankelijk van het geplande vervoermiddel op de eindbestemming, ga ik na of ik een internationaal rijbewijs nodig heb. En noem mij een nerd, maar lokale noodnummers en het dichtstbijzijnde ziekenhuis zoek ik van te voren op. Mocht ik die informatie onverhoopt nodig hebben, dan hoef ik niet te zoeken. Ook de polisnummers van mijn ziektekostenverzekering en reisverzekering voeg ik daarbij, dan heb ik alles bij de hand. En wie kent hem nog, de nog altijd actuele leus, “Maak van thuisblijvers, geen spoorzoekers”? Ik zorg er voor dat mijn familie weet waar we zijn en hoe ze mij tijdens mijn vakantie kunnen bereiken.
Ik ga op reis en neem EHBO-middelen mee…
Wat mijn laptoptas, auto en koffer met vakantiekleding met elkaar gemeen hebben? Dat ze allemaal zijn voorzien van een EHBO-setje. Een klein setje voor onderweg naar een opdrachtgever en een uitgebreidere doos in de auto. Maar voor de vakantie, vul ik het tasje aan met specifieke middelen die handig kunnen zijn. Zoals een thermometer, tekenverwijderaar, ORS, burnshield (hydrogel) en een middel na insectenbeten. Misschien ligt het aan de locaties waar ik met mijn gezin doorgaans op vakantie ga, maar de boerencampings waar wij onze tent opzetten hebben vaak alleen een krakemikkig en geroest blikje met vieze pleisters. Dus daar heb ik door de jaren heen gemerkt dat je eigen spullen bij je hebben echt geen overbodige luxe is.
Gedekt bij medische kosten in het buitenland
Het is niet dat ik niet van verrassingen houd, integendeel, maar ik heb te vaak mensen op tv gezien die onaangenaam verrast werden toen ze voor medische zorg in het buitenland een fikse rekening kregen. Daarom kijk ik van te voren altijd of de lopende verzekeringen nog passen bij de situatie. Ik ben blij dat ik gebruik maak van een tussenpersoon die ik kan bellen en mij snel kan helpen. Een waardevol telefoontje van 5 minuten draagt echt bij aan mijn vakantiegevoel.
Klaar om te genieten
Iedereen met kinderen weet dat je tijdens een vakantie niet per se uitrust. Je komt los van je dagelijkse routine en daar kun je ook goed van opladen. En of het die 20 jaar scouting is geweest maar ik word echt blij van een kampvuur ‘s avonds. Natuurlijk heb ik voldoende water of zand binnen handbereik, want je weet maar nooit. In verband met de droogte kunnen er regels zijn voor het gebruik van open vuur op de camping. Meestal wordt dat bij de receptie of op een mededelingenbord bij het sanitair aangegeven. Zeker in Zuid-Europa kunnen hiervoor strenge regels gelden.
En voordat ik mijn veiligheidsbril in mijn haar zet, zorg ik dat het gasstel goed stevig staat met elke drie jaar een nieuwe gasslang. Ook weten de kinderen dat ze niet in de tent mogen komen als mijn man kookt. Voor het slapen wil ik dat de grond vrij is van obstakels zodat je ook in het donker snel buiten kunt staan. En als dat alles vooral elkaar is, dan kan ik met een gerust gevoel in mijn hangmat liggen en ga ik genieten van mijn vakantie.
Ik wens jullie een mooie en veilige zomer!
Dit artikel kan affiliatelinks bevatten.
Geef een reactie