Iedereen die al eens aan een table top oefening heeft deelgenomen, heeft waarschijnlijk geoefend aan de hand van een plattegrond op tafel met kaartjes of lego poppetjes en/of -attributen om een ontruiming te oefenen. Maar er is een meer realistische manier, oefenen in 3D. Dat is tegenwoordig al lang niet meer zo duur als dat je misschien zou denken.

2D: op papier

Het oefenen met een plattegrond heeft als voordeel dat je een oefening kunt houden zonder het hele bedrijf ‘op zijn kop’ te zetten. Daarnaast is het ‘op papier’ oefenen ook veel goedkoper. Een nadeel van deze methode is zowel de beperkte in-  als beleving van de gebruiker. Je ziet op een plattegrond geen dieptes en hoogtes. En in een echte situatie heb je ook geen totaal overzicht waar gevaren zijn, al was het maar omdat er muren staan.

3D: realistischer maar duur!

Met een 3D table top oefening maak je het al een stuk realistischer omdat je, net als in het echt, wanden en deuren ziet die gevaren van het oog kunnen onttrekken. Door een digitaal model te maken van een pand en/of afdeling is het mogelijk om situaties realistischer te oefenen. Zichtlijnen zijn waarheidsgetrouw en de beleving is veel groter. Groot nadeel van deze manier zijn vaak de kosten die erg hoog liggen: tussen de € 5.000,- en € 15.000,-. Hierdoor gebruiken vaak alleen grote en complexe organisaties deze manier van oefenen. Daarnaast is het vaak een softwarepakket welke moeilijk (dus ook hier weer extra kosten) is aan te passen in de toekomst en onderlinge interactie is vaak lastig.

3D oefenen in Sketchup: betaalbaar en leuk!

Door digitale innovatie is het nu ook mogelijk om minder grote organisatie kennis te laten maken met het oefenen in 3D en om de interactie van de cursisten te behouden.

Het pand wordt nagebouwd in sketchup. Het hoofd BHV of ploegleider van de oefening voegt de inhoud toe. Elk denkbaar scenario is in te bouwen en door middel van verschillende lagen (omgevingen) kun je snel wisselen scenario. Bij deze manier van ontwerpen word niet betaald voor de software maar alleen voor de ontwikkelingsuren. Je kunt dus zelf bepalen hoe uitgebreid of gedetailleerd (en dus hoe duur) het 3D model wordt.  Deze 3D modellen zijn zo gemaakt dat alleen het hoofd BHV of ploegleider het model kan bedienen. Er is dus ruimte voor interactie en discussie tijdens het gebruik.