BHV certificeringen gaan om standaardisering. Certificeringen werken in het algemeen volgens een richtlijn en een toetsing. Voldoe je aan de richtlijnen, dan volgt een diploma of certificaat. Certificering is dus eigenlijk niet meer dan een papier halen nadat je hebt laten zien wat je kunt. Zeker niet onbelangrijk want het waarborgt dat je aan standaardcompetenties voldoet. In de wet staat immers dat een werkgever zich moet laten bijstaan door BHV’ers, maar helaas niet wat dat dan concreet inhoudt. Een certificering laat dus in de meeste gevallen wél zien dat je voldoet aan standaardcompetenties en -vaardigheden die je nodig hebt voor BHV. Maar zegt het ook iets over specifieke competenties en vaardigheden die je nodig hebt voor de risico’s in jouw organisatie? Dat is een belangrijk vraagstuk voor hoofden en coördinatoren BHV.
Standaard vs. specifiek
Wanneer je als hoofd of coördinator BHV gaat inkopen, vergeet dan alles wat je denkt te weten en begin met een schone lei. Kijk goed naar je RI&E en ga van daaruit op zoek. BHV is maatwerk. De evenementenbranche heeft nu eenmaal andere risico’s, denk aan drank en drugs, dan een zorgcentrum waar een groot aantal aanwezigen mobiel beperkt is. Is een organisatie gesitueerd op een plaats waar hulpdiensten langere aanrijtijden nodig hebben, deelt jouw organisatie een pand met andere bedrijven of zijn er veel dieren of kinderen aanwezig? Dan vraagt dat om specifieke hulpverlening náást de standaard competenties en vaardigheden.
Bedrijfsspecifiek
Cibot heeft een andere kijk op BHV certificeringen. Zij leveren bedrijfsspecifieke BHV certificering. Daarmee kijken ze niet alleen naar wat er extra nodig is naast een basispakket, maar bijvoorbeeld ook of er zaken uit het basispakket kunnen omdat die voor jouw organisatie helemaal niet relevant zijn. Zo kun jij, indien nodig, als bedrijf aan de inspectie laten zien dat je gekozen hebt voor een opleider en certificering die aansluit op jouw risico’s.
Ga je voor goed of goedkoop?
Er is veel verschil in kennis en kunde tussen opleiders. Helaas moeten goede opleiders vaak mee met de prijsvechters omdat geld dikwijls een rol speelt bij de keuze van een opleiding. Werkgevers denken al snel dat het goed is als ze de goedkoopste opleider kiezen. Dan voldoe je aan de wet, toch? Klopt, maar dat is wel heel kort door de bocht. Een werkgever is nog steeds eindverantwoordelijk als het misgaat. Dus óók als een hoofd of coördinator BHV niet de ruimte krijgt die nodig is om de BHV goed te organiseren. Het is daarom van belang dat jij jouw keuzes goed kunt onderbouwen.
Natuurlijk speelt geld een rol
Je mag zeker kritisch zijn op de kosten, maar wees je bewust van de keuzes die je maakt. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik hoofden en coördinatoren kan helpen bij wat er nou te koop is en waar je op moet letten. Daarom heb ik een podcast opgenomen met Max Wilting van Cibot. Daarin nemen we je o.a. mee in de verschillen tussen persoons- en bedrijfscertificering en waarom een goed gecertificeerde opleider jouw BHV’ers en jouw BHV organisatie (nog) beter kan maken.
Deze aflevering van de Beter in BHV podcast beluister je hier of via je favoriete podcast app.
Ik wens je veel wijsheid!
Geef een reactie