In veel studentensteden zoals Delft, vinden traditiegetrouw medio augustus de introductieweken plaats. Eerstejaars studenten kunnen kennismaken met elkaar, de universiteit en de stad tijdens tal van activiteiten. De organisatie ligt vaak in handen van ouderejaars studenten die er een leuke en onvergetelijke periode van willen maken. De voorbereidingen beginnen vaak al aan het begin van het jaar omdat het organiseren van een dergelijk evenement veel tijd kost. Maar krijgt veiligheid tijdens de introductieweek voor studenten wel voldoende aandacht?

Toen ik als hoofd BHV op een universiteit werkte, maakte ik dit spektakel vanuit een ander perspectief mee. Het organiserend team had mij benaderd om een blik te werpen op hun plan van aanpak. Volgens hen was het ‘een formaliteitje’ want ze hadden veiligheid echt goed geregeld. Noem mij sceptisch, maar als men daar zo van overtuigd is, weet ik uit ervaring dat ik scherp moet zijn.

Per regel die ik las, werden mijn ogen en verbazing groter. Naast dat ik aan de manier van schrijven merkte dat dit vooral een ‘kopiëren-plakken-en-aanpassen-document’ was, viel de inhoud mij sterk tegen. Er stond dan weliswaar in dat men een uitgebreide risico-inventarisatie had gedaan, deze was qua inhoud niet op het gewenste niveau. Het grootste probleem dat men had gezien was een insectenbeet, want in augustus zijn er vaak veel wespen.

En het beeld dat ik als Delftenaar heb van dronken studenten die ’s nachts lallend door de stad trekken, dat las ik nergens terug! Nee, dat hadden ze ondervangen door op te schrijven dat je niet dronken mocht worden. En die verhalen van drugsgebruik dan? Dat was ook helemaal geen probleem! Daarvoor hadden ze immers een zero tolerance beleid. Alsof met een aantal woorden op papier het probleem op een magisch wijze opgelost was. Simsalabim, poef!

Tijdens het gesprek dat ik had met twee van de organiserende studenten, maakte ik mijn zorgen kenbaar. Want hoe zouden ze zorgen dat als tijdens een activiteit waarbij men door het stadscentrum zou gaan en eerstehulp nodig was, er snel iemand ter plaatse kon zijn. Daar hadden ze zeker over nagedacht, want de studenten zouden de instructie krijgen om in zo’n situatie de dichtstbijzijnde winkel of horecagelegenheid binnen te lopen. Wacht even… dus jij organiseert een evenement en op het moment dat jouw deelnemers hulp nodig hebben, los je dat op door het probleem bij een ander neer te leggen? Zo werkt het natuurlijk niet.

De aap kwam uiteindelijk uit de mouw. Het document dat ze als basis hadden gebruikt, was ooit jaren geleden opgesteld en goedgekeurd door de rector. Dus ja, waarom zou je dat nou willen aanpassen? Dat was herkenbaar voor een ieder. Kwestie van wat dingetjes aanpassen en en klaar, toch?!

Ik ben helemaal vóór het organiseren van een onvergetelijke introductie, maar wel op een deugdelijke manier en zodat anderen daar zo min mogelijk last van hebben. Dus neem mijn advies ter harte en regel veiligheid tijdens de introductieweek voor studenten ‘gewoon’ goed. Laat door een ervaren persoon een serieuze risico-inventarisatie opstellen. Huur (op tijd!) voldoende EHBO’ers in zodat je zelf je verantwoordelijkheid kunt nemen als iemand eerste hulp nodig heeft. En informeer het bestuur van de school goed en volledig. Dat is wel het minste dat je kunt doen!

 


 

wespen als risico voor bhvongeval tijdens introdagen voor nieuwe studenten maak er een veilige intro-periode van drugs tijdens introductieweek studenten bier tijdens introdagen