BHV is zo veel méér dan mensen opleiden en opgeleid houden. Mensen naar een opleiding sturen is misschien wel de makkelijkste stap die je kunt zetten. Maar het gaat erom dat diezelfde mensen weten hoe ze in hun eigen omgeving dienen te handelen. Dit kun je hen leren door regelmatig te oefenen. Veel mensen denken bij  een BHV-oefening vaak alleen aan een grootschalige en complexe ontruimingsoefening waar verschillende scenario’s door elkaar heen lopen, meerdere oefenslachtoffers worden ingezet en allerlei technische storingen het hulp verlenen haast onmogelijk maken. Dat kan…, maar ik raad het niet aan. Een BHV-oefening moeten realistisch zijn. Situaties zijn lang niet altijd zo complex als dat anderen denken.

Less isn’t more

Bij een BHV-oefening geldt niet ‘less is more’. Het gaat om de frequentie en dat het realistische situaties zijn. Dit verlaagt ook de drempel om te oefenen. Daarnaast is het echt niet altijd nodig om het primaire bedrijfsproces of de productie volledig in te war te sturen. Zeker beginnende of onzekere hoofden en coördinatoren BHV die zit lezen, zie ik nu een zucht van verlichting geven. Ik geef je een aantal tips van kleine maar zeer waardevolle BHV-oefeningen die je kunt doen, ook al je wat minder ervaring hebt:

Tabletop oefening voor het oefenen van procedures

Ga eens met (een aantal) BHV’ers om een tafel waar een grote plattegrond op ligt. Speel dan eens een aantal scenario’s stapsgewijs na. Wie gaat wat doen in geval van een brandmelding in een ruimte? Je zal merken dat je al tal van vragen met elkaar kunt beantwoorden door in gesprek te gaan, zónder dat de mensen in de naastgelegen ruimte daar last van hebben.

Maak met elkaar een ronde door (een deel van) het gebouw

Gebouwkennis is key! Ja, dat zeg ik ook als iemand met 10 jaar ervaring als facilitair manager. Als BHV’er moet je voldoende kennis hebben van het gebouw wil je adequaat hulp kunnen verlenen. Hoe kun je snel ter plaatste komen als onduidelijk is waar een bepaalde ruimte zich bevindt? Waar is het hoofdpaneel van de BMC? Zijn er ruimten waar men beperkt toegang tot heeft?

Wist je trouwens dat je met mijn audiotour ook deze ronde kunt doen? Ik ben dan jouw gids en met mij in je oren (geluid) maken we samen een ronde door het gebouw. Ik help je met andere ogen te kijken naar de meest normale zaken in het pand.

Foto als uitgangssituatie

Misschien weet je nog een oud artikel van mij over de kijkdoos van Lillian Kelly te herinneren? Als je geen zin hebt om een kijkdoos te maken, kan een foto van een mogelijk gevaarlijke (geënsceneerde) situatie in het gebouw ook volstaan. Laat iemand 5 tot 10 seconden het beeld in zich opnemen, alvorens de situatie via de portofoon te beschrijven aan collega’s.

BHV’ers verzamelen

Een oefening kan ook in zeg, 5 minuten. Bijvoorbeeld door de BHV’ers naar een bepaalde plek in het gebouw te laten komen. Houd de tijd bij die nodig blijkt te zijn. Komt dit overeen met de door jullie bepaalde maximale opkomsttijd? Kwam iedereen of bleek dat de communicatiemiddelen niet werkten?

Maak een verslag

Niet het favoriete onderdeel van een oefening, maar wel noodzakelijk: maak een verslag van de oefening. Wat was het scenario, wat ging er goed en wat moet beter. Voeg deze toe aan het bedrijfsnoodplan.

Hulp nodig bij het organiseren van een BHV-oefening

Wil je hulp bij deze oefeningen of ben je toe aan meer? Neem dan contact met mij op. Ik werk met ervaren BHV-instructeurs samen die jou hierbij kunnen helpen.

 


 

BHV-oefeningen voor een beginnend hoofd BHV eenvoudige BHV-oefeningen houd een BHV-oefening simpel suggesties voor een korte BHV-oefening beste BHV-oefening is een realistische oefening