Ik heb geen enkele moeite met vroeg opstaan. Wel zo fijn om de drukte op de weg of in het openbaar vervoer voor te zijn en de dag rustig te beginnen. Een paar weken geleden liep dat helemaal anders. Want nog vóór 7 uur stond mijn collega van de beveiliging al op de drempel. ‘Zeg, heb jij dat nog gehoord van de watermistcentrale?’ Mijn rustige ochtend veranderde in ‘Nu vol in actie komen want we hebben een probleem.’ Lang verhaal kort: de watermistcentrale op een locatie was defect en nu moesten er op stel op sprong brandwachten geregeld worden. Als je nog niet bekend bent hiermee, lees dan zeker verder.

In 2016 werden er ongeveer 222.000 meldingen van brand gedaan, ruim 600 per dag. Bijna de helft daarvan was in een bedrijfspand. En dit kan grote gevolgen hebben: één op de twee bedrijven waar een brand heeft plaatsgevonden gaat binnen twee jaar failliet omdat ze er financieel niet meer bovenop komen. Maatregelen om brand te voorkomen zijn dus essentieel. Bijvoorbeeld met een goede brandmeldinstallatie en blusmogelijkheden. Maar ook het inzetten van een of meerdere brandwachten is een mogelijkheid.

Wat doet een brandwacht?

Een brandwacht zorgt ervoor dat medewerkers hun werkzaamheden onder de juiste omstandigheden uitvoeren en grijpt in wanneer dit nodig is. Hij of zij houdt toezicht op:

  • gevaarlijke werkzaamheden
  • op gevaarlijke situaties
  • werk in besloten ruimtes

Brandwachten zijn daarnaast dusdanig opgeleid dat zij EHBO kunnen verrichten en beginnende branden kunnen bestrijden. Sommige van hen hebben aanvullende opleidingen gehad, bijvoorbeeld VCA, Veiligheidswacht en het werken met ademlucht.

Wanneer wordt een brandwacht ingezet?

Een brandwacht kan worden ingezet om toezicht te houden op brandgevaarlijke werkzaamheden. Bijvoorbeeld tijdens verbouwingswerkzaamheden of onderhoud of vernieuwing van de installatie. Daarnaast wordt hij of zij ingezet in gevaarlijke situaties, zoals bij een bedrijf of instelling waar de brandmeldinstallatie – of zoals in mijn geval de watermistcentrale – niet (goed) werkt. De brandwacht neemt dan in feite de taak van de techniek over. Bij evenementen kan een brandwacht worden ingezet om toezicht te houden op een grote groep personen. Soms wordt een brandwacht verplicht gesteld door bijvoorbeeld een verzekeraar of door het bevoegd gezag. Ook kan de organisatie er zelf voor kiezen een brandwacht in te zetten om een onveilige situatie in de gaten te houden. Een alternatief voor een brandwacht is een mangatwacht. Een mangatwacht wordt speciaal ingezet bij werkzaamheden in een besloten ruimte, bijvoorbeeld in een tank. Deze persoon blijft zo dicht mogelijk bij de opening (het gat) van de besloten ruimte. Hij bewaakt de veiligheid van degenen die aan het werk zijn en kan ook fungeren als brandwacht.

Wat zijn de voor- en nadelen van een brandwacht?

Een brandwacht is een oplossing die snel geregeld kan zijn. Het repareren van een brandmeldinstallatie is een tijdrovende klus, een brandwacht daarentegen kan binnen enkele uren de oplossing bieden. Voor de lange termijn is een brandwacht vaak geen goede oplossing vanwege de kosten die ermee gemoeid zijn. Een brandwacht moet vaak 24/7 worden ingezet, tegen een tarief rond de €30-40 per uur. Het gaat dan dus al snel om ongeveer €5000 per week. Daar komt bij dat ook een brandwacht geen 100 procent veiligheid biedt: er kan altijd nog iets gebeuren. Maar in het aantal situaties is dit de beste mogelijke oplossing.

Brandwacht inhuren

Wil je een brandwacht inhuren? Vraag dan na hoe snel de brandwacht bereikbaar is en ga na welke kennis de brandwacht van de locatie heeft. Je kunt niet zeggen ‘nou, welkom, hier is koffie en goed op letten he dat er geen brand ontstaat?!‘. Hier heb je dus als coordinator of hoofd BHV of manager safety een grote rol in: zorgen voor een duidelijke instructie. Verder is het belangrijk om aandacht te besteden aan het contract. Zelf had ik die bewuste ochtend binnen een uur brandwachten geregeld. Dat kwam omdat dit grotendeels als in een overkoepelend contract bij de opdrachtgever was geregeld. Ondertussen werd de watermistcentrale gerepareerd. Zo konden de werkzaamheden in elk geval op alle locaties rustig doorgaan: over de brandveiligheid werd gewaakt.

Bovenstaande is een samenvatting van de informatie die ik heb gevonden toen ik mij in dit onderwerp verdiepte. Heb ik iets over het hoofd gezien of heb jij een waardevolle aanvulling? Laat je reactie achter zodat ik het artikel kan aanpassen. 

 

Lees verder