Even een raadseltje: wat voor werk doet iemand die een donkerblauwe broek draagt met zakken aan de zijkant, een donkerblauw overhemd, epauletten met een logo of één of meerdere strepen, rondjes of sterretjes, en een donkerblauwe trui? Waarschijnlijk denk je nu aan iemand die bij de brandweer werkt, nietwaar? En ja, soms is dit inderdaad níet waar. Dan denk je dat je iemand van de brandweer hebt gesproken maar blijkt dat achteraf niet zo te zijn. En heb je ‘gewoon’ een BHV instructeur of opleider gesproken. Laat je niet voor de gek houden! Hier drie tips om ‘echt’ van ‘n(i)et echt’ te onderscheiden.

1. Kleren maken nog geen brandweerman of -vrouw

De brandweer heeft het imago behulpzaam en betrouwbaar te zijn. Daar maken sommige BHV-bedrijven gebruik van. Bijvoorbeeld door hun instructeurs kleding te laten dragen die erg lijkt op die van de brandweer. Maar neem van mij aan: je hebt méér nodig om een brandweerman of -vrouw te zijn dan het dragen van donkerblauwe kleding en kuithoge laarzen met snelvetersysteem.

Daarentegen zijn er genoeg brandweerlieden die in hun vrije tijd als BHV-instructeur werken. Met hun praktijkervaring kunnen ze doorgaans heel goede trainingen of adviezen geven. Maar als het goed is, komen ze nooit in hun werkkleding naar een afspraak met een opdrachtgever. In het “Draagvoorschrift brandweerkleding” wordt dit beschreven als ‘het vervullen van werkzaamheden ten behoeve van eigen verdienste of voor derden’. De regionale brandweer kan disciplinair optreden tegen oneigenlijk gebruik door personeel. Ook het gebruik van een rang of -titel behorend bij een brandweerfunctionaris is ‘not done’ buiten het werkgebied en de verantwoordelijkheid van de brandweer.

2. Er is maar één brandweerlogo

Hiernaast zie je het logo van de brandweer: een schild met onderbroken lijn op ca 5, 7 en 12 uur en de vlam die erboven uit steekt. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) beschermt het intellectuele-eigendomsrecht van het logo en is bevoegd om op te treden tegen inbreuken van de gedeponeerde onderdelen van de brandweer. Dus het opnemen van het logo als onderdeel van een ander logo is niet toegestaan. Er zijn opleiders die het logo hebben aangepast waarbij de onderbroken lijn is doorgetrokken, waarbij een andere vlam is gebruikt of is vervangen door een vinkje.

3. Op een brandweerwagen staat geen reclame

Het enige moment dat een team van brandweermedewerkers komt voorrijden in een 7 meter lange brandweerwagen is nadat je 1-1-2 hebt gebeld in verband met een (vermoedelijke) brand of na de automatische doormelding van de brandmeldcentrale. Alle andere keren zeker niet. Al helemaal niet in een bestelbusje met reclame dat je tegen een scherpe prijs een BHV-opleiding kunt afnemen, voor het onderhoud van de blusmiddelen of voor het maken van plattegronden.

Kortom: laat je niet inpakken!

De brandweer doet niet aan acquisitiegesprekken, biedt geen BHV-opleidingen of onderhoudscontracten voor eerste hulp en blusmiddelen. Dus als iemand op de stoep staat die vertelt dat wel te doen, dan weet je zeker dat die niet namens de Veiligheidsregio werkt. Ook niet als de persoon in kwestie kleding draagt die lijkt op mensen die dat wel doen.

Denk jij dat je niet meer voor de gek te houden bent? Doe dan de quiz over de brandweerhuistijl

Wil je gewoon goed advies over bedrijfshulpverlening? Neem dan contact met mij op!

Neem contact met mij op!

 


brandweer look-a-likes en wannabees tips om te herkennen (5) brandweer look-a-likes en wannabees tips om te herkennen (5) brandweer look-a-likes en wannabees tips om te herkennen (5) brandweer look-a-likes en wannabees tips om te herkennen brandweer look-a-likes en wannabees tips om te herkennen (5)