Op de ExpoRIC op vliegveld Twenthe sprak ik Ben Veldman, centralist op de 1-1-2 meldkamer voor als je politieondersteuning nodig hebt. We hadden onder andere over het maken van een goede melding als je 112 belt. Want dat is, zeker in een stressvolle situatie, nog best lastig. Hij kwam met een aantal waardevolle tips die zowel jou als hem en zijn collega’s helpen.

Luister goed

Je bent getuige (geweest) van een situatie waarbij je ondersteuning van de professionele hulpdiensten nodig hebt. De adrenaline komt haast je oren uit en je wil zo snel mogelijk vertellen wat er aan de hand is, hoe het gekomen is en om duidelijk te maken dat ze NU moeten komen. De eerste tip is meteen een heel belangrijke: laat de centralist de regie nemen. Dit doe je door goed te luisteren naar de vragen die aan jou gesteld worden en deze duidelijk te beantwoorden.

Vertel in eerste instantie de volgende drie dingen:

  • Waar ben je?
  • Op welk telefoonnummer ben je bereikbaar?
  • Wat is er aan de hand?

Na het beantwoorden van deze drie vragen worden de al hulpdiensten aangestuurd. Daarna zal de centralist verder doorvragen om een beter beeld van de situatie te krijgen. Deze informatie is direct beschikbaar voor de aanrijdende wagens.

Wees zichtbaar

Jij herkent de hulpdiensten aan de herkenbare kleuren en natuurlijk het gebruik van de sirene. Wees zelf ook herkenbaar door een hesje in een opvallende kleur te dragen. Zwaaien is, zeker in grote groepen, echt onvoldoende. Sta op een duidelijke plek en loop naar de politieauto, ambulance of brandweerwagen toe als deze ter plaatse komt. Houd eventueel je telefoon met een verlicht scherm in je hand omhoog.

Toegankelijkheid

Heeft het terrein een slagboom, zorg dan dat die open staat voordat de hulpdienst ter plaatse is. Ook niet onbelangrijk; zijn de BHV’ers voldoende bekend op het terrein of in het gebouw en voorzien van een (aparte) sleutelbos of toegangspas? Nu de hulpdiensten ter plaatse zijn is het natuurlijk ook belangrijk dat ze snel naar de plaats van het incident kunnen komen. Zorg er voor dat deze spullen voor het grijpen liggen. Nog een ander ding. Als in het gebouw een lift is, heb je je dan wel eens afgevraagd of hier een brancard in past? Ik heb wat speurwerk moeten doen maar het lijkt er op dat een beetje ambulancebrancard circa 2,10 meter is. Past dat wel of niet? Beter dat je dat NU weet dan dat je daar later achterkomt.

Help helpen

Een bonustip. Als jij denkt dat de mensen van de hulpdiensten er zelf wel uitkomen zodra ze op de plaats van het incident zijn, dan heb je het mis. In zekere zin zijn zij te gast in het pand. Jij kan hen helpen door aanspreekbaar te zijn en in de buurt te blijven. Waarschijnlijk heb jij het zelf tijdens een inzet, net als de gearriveerde politiemensen, ambulancepersoneel en brandweer te druk met het verlenen van hulp. Probeer te voorkomen dat mensen filmopnames maken, bijvoorbeeld door hen weg te sturen uit de ruimte of hen het zicht te ontnemen door het plaatsen van pop-up schermen en het sluiten van de zonwering. Zo kunnen hulpverleners hun werk doen en is de privacy van alle betrokkenen gewaarborgd.

Ik hoop dat je met de tips een goede melding maken als je 112 belt een stuk gemakkelijker gaat!

 

Meer over goede melding maken als je 112 belt, dan vind je dit vast ook leuk


regel deze dingen voordat je 112 moet bellen112 bellen laat de centralist de vragen stellen weet wat je moet vertellen als je 112 beltluister naar de centralist als je 112 belt  tips voor het maken van een melding als je 112 belt