Wat kunnen de receptioniste die in korte tijd veel is afgevallen, de accountmanager met een alcoholwalm en de directeur die verward en voor zijn doen wat agressief is, met elkaar overeen hebben? Naast dat ze allemaal bij hetzelfde bedrijf werken, kunnen ze symptomen van suikerziekte hebben. Zonder dat zij het zelf weten.

Suikerziekte, officieel bekend als diabetes, is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Elke week komen daar 1.200 mensen bij. Als BHV’er kun je dus ook te maken krijgen met collega’s die aan deze ziekte lijden. De aandoening kan zich in vele vormen uiten, waardoor je wellicht op het verkeerde been gezet wordt. Laat je niet misleiden en weet wat je kunt doen als je wordt opgeroepen om hulp te verlenen. Herkennen van symptomen van suikerziekte is lastig, maar zeker niet onmogelijk.

Dronken of ziek?

‘Zo, was het een leuk feestje gisterenavond?’, is een vraag die aan je collega die naar alcohol ruikt, gesteld kan worden. Maar wanneer je merkt dat dit vaker gebeurt, wil dat niet zeggen dat je collega een alcoholprobleem heeft. Die lucht kan ook ontstaan doordat de bloedsuikerspiegel enorm hoog is. Het lichaam kan dan geen suikers meer uit het bloed halen en krijgt daardoor een tekort aan energie. Als alternatief gaat het lichaam vetten verbranden. Daarbij komen afvalproducten vrij die ruiken naar aceton. Spreek je collega erop aan zodat hij of zij zelf actie kan ondernemen door een afspraak bij de huisarts te maken.

In gesprek met collega’s

Wie anders dan mensen met suikerziekte zelf kunnen het best vertellen hoe jij ze kan helpen? Organiseer daarom eens een BHV-bijeenkomst waarbij je één of meerdere collega’s uitnodigt om te vertellen hoe jij ze het beste kan helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld  aangeven wat er gebeurt als hun bloedsuikerspiegel te sterk daalt. Het herkennen van symptomen van suikerziekte gaat zo veel eenvoudiger. Soms  zullen ze ineens heel kribbig reageren. Dat is het moment om je collega een glas met sterk geconcentreerd suikerwater (met minimaal 8 suikerklontjes) in de handen te drukken. Daarna kan hij of zij zelf binnen het uur iets anders eten, zoals brood, koekjes, fruit of een normale maaltijd.

Helpen door vragen te stellen

Je kunt als BHV’er het slachtoffer niet dwingen om iets te eten of te drinken, laat staan een insuline-injectie toe te dienen. (Lees ook mijn artikelen over medicatie toedienen en hoe te handelen bij een allergische reactie) Maar je kunt ook helpen door vragen te stellen. Kom te weten wat er aan de hand is, of dit al eerder is gebeurd en vraag naar hun medicijngebruik. Dit laatste kan van pas komen als je mogelijk professionele hulp moet inschakelen.

Soms is dit helaas niet altijd voldoende. Als je merkt dat je collega een heel diepe ademhaling krijgt, kan dit erop wijzen dat je collega bewusteloos raakt en zelfs in coma kan belanden. Twijfel dan niet maar bel direct 1-1-2 zodat de professionele hulpdiensten kunnen helpen. Iemand die niet aanspreekbaar is, geef je nooit en te nimmer suiker in de mond of een insuline-injectie. Zorg ervoor dat de professionele hulpdiensten goed worden opgevangen en snel naar het slachtoffer kunnen om hem te helpen. Dat is dan het beste wat je kunt doen.

 


 

symptomen van suikerziekte lastig voor bedrijfshulpverleners symptomen van suikerziekte lastig voor bedrijfshulpverleners symptomen van suikerziekte lastig voor bedrijfshulpverleners symptomen van suikerziekte lastig voor bedrijfshulpverleners symptomen van suikerziekte lastig voor bedrijfshulpverleners