Vorige week verscheen het eerste artikel in de reeks ‘BHV’er, ken het gebouw (en de omgeving) waar je werkt!‘. Toen hadden we het over de omgeving en locatie. Vandaag het tweede deel over het gebouw waar de BHV’er werkzaam is.

Gebouw: bouwkundig

In het bedrijfsnoodplan beschrijf je ook de bouwkundige aspecten van het pand en eventuele bijgebouwen. Is het opgetrokken uit steen, heeft het betonnen vloeren en bevatten er gedeelten asbest? Geef ook aan uit hoeveel etages het gebouw bestaat en welke delen jouw organisatie daar van in gebruik heeft. En beschrijf in het kort wat er per verdieping te vinden is.

Op Funda in business vind je wellicht meer informatie over het gebouw. Of doe anders navraag bij de verhuurder van het pand.

Toegang tot het pand

Enkele suggesties waar je antwoorden op moet vinden:

  • Wat zijn de reguliere openingstijden van het pand en wie kan er wanneer naar binnen? Benoem hierbij verschillende gebruikersgroepen die ieder hun eigen autorisaties hebben zoals de schoonmaak, beveiliging of magazijnmedewerkers. Zijn er gebruikers die 24/7 tot het toegang hebben? Mag er alleen gewerkt worden of juist niet?
  • Vanaf hoe laat is de receptie bemand, op welke dagen en op welke tijden?
  • Is er een toegangscontrolesysteem, wordt er gebruik gemaakt van losse sleutels of heeft iedere medewerker een persoonlijke key/tag/druppel/pas waarbij per persoon en/of gebruikersgroep aparte autorisaties in te stellen zijn?
  • Hoe laat wordt het pand geopend en gesloten? Huur je hiervoor een beveiligingsbedrijf in?
  • Worden er ‘s avonds of in het weekend storingsdiensten of cursussen gegeven? Hoeveel mensen zijn er dan aanwezig, en tussen welke tijden?
  • Hoeveel bezoekers zijn er minimaal en maximaal? En dienen zij zich in te schrijven?

Technische installaties

  • brandweerlift pictogram ken het gebouwzijn er een of meerdere personenliften en/of brandweerliften?
  • zijn de deuren voorzien van deurdrangers en/of kleefmagneten?
  • is er een noodverlichtingsinstallatie? Wanneer schakelt deze in?
  • is er vluchtwegaanduiding?
  • is er een noodstroomvoorziening, noodstroominstallatie, noodstroomaggregaat of te wel: NSA? Vangt deze alle voorzieningen op of alleen voor de noodverlichting en toegangscontrolesysteem gedurende een beperkte tijd? Waar bevindt  deze zich en wie verzorgt het onderhoudt?
  • waar bevinden zich de hoofdafsluiters voor het water, electra en gas? Welke sleutel geeft toegang tot deze ruimten en wie is in bezit hiervan? (weten de BHV’er hoe zij deze kunnen afsluiten?)

Sleutelbeheer

sleutelbeheer ken het gebouwEen moedersleutel of een loper als reguliere sleutel gebruiken omdat het zo lekker handig is, is een slecht idee. Gebruik deze sleutel alleen in uiterste nood! Je wilt toch niet dat iedereen overal bij kan? (Iemand die kwaad in de zin heeft maak je het zo wel erg makkelijk om vitale onderdelen te bereiken en te saboteren: bedrijfscontinuïteit)

Een sluitend sleutelplan is niet erg lastig te maken, maar afhankelijk van de situatie wel tijdrovend. Heb je nog geen sleutelplan of heb je geen idee hoe je dit kan aanpakken, lees dan mijn eerder gepubliceerde artikel hierover.

En, hoe staat het er voor?

Als je op alle bovenstaande punten denkt ‘natuurlijk weet ik dat!‘ en je kan zonder problemen antwoord geven, dan heb je het goed voor elkaar. Maar twijfel je of weet je het niet, ga dan op onderzoek uit. Bijvoorbeeld door hier met het hele BHV team aandacht aan te besteden. Want misschien weet jij het wel, maar iemand anders niet.

Succes!

Volgende week deel 3 van de reeks artikelen ‘BHV’er, ken je gebouw (en de omgeving) waar je werkt!

 

Deel 1: BHV op locatie: ken het gebouw waar je werkt

Deel 2: Het gebouw waar de BHV’er werkzaam is

Deel 4: Over de brandmeldinstallatie

Deel 5: Ontruimen van een gebouw

Deel 6: Over de BHV-organisatie