Vanaf deze maand (september 2021) gelden de nieuwe EHBO-richtlijnen. Voordat je zucht en je jezelf afvraagt ‘wat er nu toch allemaal weer is veranderd?!’, rustig aan! Het is beter geworden door zaken waar mogelijk te vereenvoudigen zodat je als leek betere eerste hulp kunt verlenen.

Gewoon in Jip en Janneke-taal

Sinds 2002 kennen we het woord ‘Jip en Janneke-taal’: een uitdrukking om aan te geven begrijpelijke taal te gebruiken. Een tongbreker ‘anafylactische schok’ heet vanaf nu ‘gewoon‘ een ernstige allergische reactie. En ‘snelwerkende koolhydraten’ noemen we weer ‘suiker’. En praat je over een inhalatietrauma? Dan bedoel je benauwdheid na een brand. Zeker voor de beginnende EHBO’er lijkt mij dit een verbetering.

Knelverband toegevoegd

Hoewel het gebruik van het knelverband, of te wel tourniquet, om iemand met ernstig bloedverlies in een arm of been te helpen, al in de vorige versie van het Oranje Kruis boekje stond, is dit nu ook als onderwerp opgenomen in de richtlijnen.

Koelen bij oververhitting

Waren de mensen die er verstand van hadden ervan overtuigd dat te snel afkoelen een risico was voor sporters, nu heeft men ingezien dat oververhitting een groter probleem is. Vanaf nu komt dus ook het herkennen en behandelen van oververhitting tijdens de EHBO-cursus ter sprake.

Meer (huids)kleur

Pas toen ik het las realiseerde ik me hoe zeer menig (EHBO) instructie is gericht op een persoon met een witte/blanke huidskleur. Want inderdaad, als ik mijn hand verbrand aan een hete vloeistof, wordt mijn huid rood. Maar hoe ziet een huid met een andere kleur eruit na een verbranding? Natuurlijk heel logisch om dit mee te nemen in de theorie maar tegelijkertijd ook opmerkelijk dat dit nu pas is meegenomen.

Geen 1, 2, 3

Als jij een van die mensen bent die een rode huid per ongeluk verwarde met een 3e graads brandwond, ook met jou is rekening gehouden. Vanaf nu spreken we over een gedeeltelijke of volledige verbranding. Blijkbaar sluiten deze termen beter aan met de in het buitenland gebruikte woorden.

112 ook voor advies

Neem contact op met je huisarts voor aanvullend advies’, werd bij menig EHBO-probleem genoemd als onderdeel van de behandeling. Maar aangezien veel huisartsenpraktijken werken met bepaalde bereikbaarheidsblokken waardoor je soms onnodig lang in de wacht stond en tijd verloor met een adequate behandeling, is aangepast. Je kunt nu ook 1-1-2 bellen om advies te vragen.

Mentale gezondheid

Bij EHBO denk je vaak in eerste instantie aan verwondingen aan het lichaam. Maar in deze editie is ook aandacht voor mentale ondersteuning voor zowel eerstehulpverleners als slachtoffers.

Puntjes op de i

Naast de bovengenoemde wijzigingen, zijn er nog wat kleine dingetjes veranderd. Een voorbeeld hiervan is de behandeling van een wandelblaar. Hoewel de richtlijnen beschreven om ervan af te blijven, hebben veel mensen toch een soort oud grootmoeders-EHBO-advies onthouden. Namelijk door de blaar door te prikken met een hete naald. Daarom is  gekozen om nu een duidelijke uitleg te geven hoe je WEL een blaar kunt behandelen zonder middeleeuwse taferelen.

Nieuwe EHBO-richtlijnen ook in een nieuw Oranje Kruis-boekje

Vanaf nu is o.a. via de webshop van het Oranje Kruis of Bol.com het nieuwe Oranje Kruis-boekje te koop.

 

Ik heb dit blog over de nieuwe EHBO-richtlijnen geschreven op basis van het artikel dat verscheen op de website van het Rode Kruis

 


 

nieuwe EHBO-richtlijnen beademen nieuwe EHBO-richtlijnen gevallen fietshelm nieuwe EHBO-richtlijnen kind nieuwe EHBO-richtlijnen reanimatie nieuwe EHBO-richtlijnen van trap vallen