Voor mensen die zichzelf tijdens een ontruiming niet in veiligheid kunnen brengen, zijn verschillende evacuatiemiddelen op de markt. De evacuatiestoel is daar een van. Met de aankoop van een stoel alleen, ben je er niet. Je moet natuurlijk weten hoe je dit medisch hulpmiddel gebruikt. En ja, ook onderhoud is noodzakelijk. In dit artikel benoem ik drie misverstanden die er bestaan over het onderhouden van een evacuatiestoel.

‘Nooit gebruikt’

Mocht je voor een klein prijsje een evacuatiestoel op de kop willen tikken, dan is marktplaats of een soortgelijk platform hier een geschikte plek voor. Het is bijna grappig om te lezen dat in de tekst zoiets als ‘nooit gebruikt’ staat. Maar net als bij een auto die ‘altijd in de garage heeft gestaan’ of ’van een oud vrouwtje’ is geweest, komt dat niet per se de staat van het apparaat ten goede. Bijna altijd zijn deze ‘’aanbiedingen’’ niet inzetbaar of gecontroleerd en moeten er alsnog kosten worden gemaakt om ze inzetbaar en veilig te krijgen.

Geen onderhoud

Een stoel is een stoel toch? Ja, als het een eetkamerstoel is wel, maar bij een evacuatiestoel is dat anders. Om de stoel soepel te laten glijden over de (rechte!!) trappen, zijn er rubberen banden onder bevestigd. Deze zorgen ervoor dat de stoel niet te snel glijdt en de bediener de controle heeft over de afdaalsnelheid. De evacuatiestoel neemt het zware werk over. Hierdoor is het als BHV’er niet nodig om aan de stoel te trekken en sjouwen. Deze rubbers dienen jaarlijks gecontroleerd te worden op onder andere uitdroging en scheuren.

Training alleen bij aanschaf

Een evacuatiestoel is een medisch klasse 1 instrument. Hoewel het gebruik van de stoel eenvoudig is, is een instructie wel nodig. Hoe maak je de evacuatiestoel inzet klaar? Wat zijn de juiste handelingen op de trap en de bordessen? Zeker in noodsituaties moet jij, maar ook degene die in de stoel plaatsneemt, erop kunnen vertrouwen dat het veilig werkt. Dit en meer leer je vaak in de instructietraining bij aanschaf. Maar net als bij elke andere BHV-handeling, of je nu blust of verbanden aanlegt, zal je het gebruik van de evacuatiestoel regelmatig moeten oefenen. Mogelijk kan jouw vaste BHV-instructeur dit voor jou organiseren. Wil je hier een aparte training voor inkopen, dan moet je denken aan circa € 125 voor een groep van 4 personen. Zo’n training duurt ongeveer een uur.

‘Mag niet van de arbo’

Aanleiding voor dit artikel was de vraag, of eigenlijk opmerking, die ik kreeg. Namelijk dat een evacuatiestoel niet gebruikt zou mogen worden van de arbo. Mogelijk is dit ontstaan in een oefensituatie waarbij de instructeur, vanwege te zware belasting, geen mensen in een stoel wilde hebben zitten. Maar in een noodsituatie ga je niet snel een hulpmiddel gebruiken waar je je niet vertrouwd mee voelt. Als je de evacuatiestoel correct gebruikt, is de belasting minimaal. Vaak is een juiste training de oplossing. En ja, dus ook het onderhouden van een evacuatiestoel 🙂

Heb jij evacuatiemiddelen in het gebouw hangen en zo ja, welke zijn dat?

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Marco Hoonhorst van Evacuatieexpert.nl