Het leven bestaat uit vallen en weer opstaan. Door fouten te maken, leer je wat je een volgende keer anders kunt doen. Dat is ook wat ik mijn zoon wil meegeven. Ik zeg eerder tegen hem ‘ga maar, probeer het‘ dan ‘nee, niet doen, dat is gevaarlijk‘. Daarmee ontneem ik hem een waardevol leermoment en de mogelijkheid om zelfvertrouwen op te bouwen. Dus toen mijn zoon tijdens een gymles lelijk ten val kwam, was ik de laatste die hem of de gymleraar ook maar iets verweet. Naar mijn idee had de gymdocent geen onaanvaardbaar risico genomen door de kinderen over twee op-elkaar-gestapelde banken te laten lopen. Waar ik mij wél moeite mee had, was dat de aanwezige BHV-koffer niet de middelen beschikbaar had om die dikke bult op zijn hoofd te koelen. Omdat er niets beters voor handen was, heb ik de eerste de beste (gebruikte) theedoek gepakt, nat gemaakt en om een pak yoghurtdrink gedaan. Maar hoe heb jij het binnen jouw organisatie het voor elkaar? Sluit de inhoud van jouw EHBO-koffer aan bij de risico’s?

Inhoud koffer EHBO voor kinderen niet toereikend?

De gymles werd gegeven op zaterdagochtend in een school. Een omgeving die logischerwijs is ingericht op kinderen: lage toiletten, meubilair dat verschillend in hoogte is en passende spelmaterialen. Juist van een school verwacht ik dat zij de Eerste Hulp-materialen beschikbaar heeft om ongelukjes ontstaan tijdens het buitenspelen of gymen te kunnen behandelen. Het tegendeel bleek waar: er hing een BHV-koffer die net zo goed in een willekeurig kantoorgebouw had kunnen hangen. Maar is dat de oplossing?

Na een inventarisatieronde op verschillende websites van leveranciers van Eerste Hulp materialen kan ik niet anders constateren dan dat menig koffer of doos voor EHBO voor kinderen vooral gevuld is materialen voor (bloedige) verwondingen. Verbanden in grote aantallen en veel variaties die goed zijn om een hele klas een Mummiepack reclame van Bol.com te geven. Ondanks dat uit onderzoek blijkt dat maar liefst 55% van de kinderen tussen de 0 en 18 jaar die zich voor behandeling bij de eerste hulp meldt is gevallen, is een coldpack, een koudespray of een alternatief hiervoor, geen product dat als standaard-inhoud wordt gezien.

Vullen van de EHBO-koffer op basis van de risico’s

Het staat op menig EHBO-koffer, “de inhoud van deze EHBO-koffer is conform de richtlijnen van het Oranje Kruis”. Wat zegt dat? Dat de leverancier zich houdt aan het lijstje dat het Oranje Kruis heeft opgesteld. Heb je daarmee een koffie of tas die past bij de risico’s van de doelgroep? Nee, dat niet. Je moet nog steeds zelf kritisch nadenken in plaats van uittegaan dat een bepaalde sticker of het noemen van een naam op een EHBO koffer de benodigde materialen voor handen hebt. Als je in een keuken werkt of in een omgeving waar eten wordt bereid, dan zorg je er voor dat je blauwe pleisters hebt toegevoegd. Of als je te maken kunt krijgen met chemische stoffen in je oog, dat je een speciale oogdouche aanschaft. En dus vind ik het logisch dat de inhoud van jouw EHBO koffer aanpast als je inschat dat de kans op verzwikkingen groter is. En of dat nu een coldpack is of een schone theedoek is, dat vind ik dan weer wat minder spannend.

Neem veiligheid serieus, niet voor lief

Leveranciers willen je graag helpen en goed advies bieden. Maar geloof niet iedere verkoper op zijn of haar blauwe ogen en durf kritisch te zijn. Als die knappe salesdame aan jou vertelt dat je er goed aan doet om twee losse nekbraces te kopen, dat is het moment dat  je even extra scherp moet zijn. (En geloof mij, dit is niet eens een slechte grap maar een situatie die ik bij een klant heb meegemaakt….)  En die extra korting op verbandmateriaal kan er best wel eens op wijzen dat de datum dat de rolletjes steriel zijn, wat korter is.

Dus zelf.blijven.nadenken.! en weet wat je koopt!