De populariteit van binnenspeeltuinen is groot. Er zijn er meer dan 122 door heel Nederland. En kinderen zijn er gek op. Lekker rennen, klimmen, glijden, heerlijk om je uit te leven. Het is apenkooien zoals wij dat vroeger tijdens de gym deden, maar dan groter en gaver. En een binnenspeeltuin is een plek waar kinderen soms halsbrekende capriolen uithalen. Je zou verwachten dat de BHV daarop ingericht is, toch? Mijn ervaring is anders.

Binnenspeeltuin als schreeuwfabriek

Ik kan mijn kind geen groter plezier doen dan door te zeggen dat we naar een binnenspeeltuin gaan. Zelf ben ik niet zo’n fan van de ‘schreeuwfabriek’. Wat kunnen enthousiaste kinderen hard gillen! Ik heb met een app wel eens meer dan 95 decibel gemeten, terwijl de Arbonorm uitgaat van maximaal 80 decibel. Maar mijn gebrek aan enthousiasme heeft vooral te maken met mijn aandacht voor veiligheid.

Jong en onervaren?

Het valt mij iedere keer weer op dat er doorgaans weinig medewerkers zijn. De medewerkers die er zijn, zijn doorgaans jonger dan 20 jaar en staan achter de kassa van de entree of horeca. Ik heb nagenoeg nooit een medewerker door de speelzaal zien lopen, laat staan kinderen (of ouders!) zien aanspreken op gedrag. Terwijl het enthousiasme bij sommige kinderen zich uit in andere kinderen omver duwen en de (on)mogelijkheden van een speeltoestel onderzoeken. Mijn hart zit regelmatig in mijn keel. Natuurlijk: bij de ingang staat duidelijk dat het spelen op eigen risico is. Maar door de afwezigheid van medewerkers in de speelzone is het een soort niemandsland. Terwijl je met één bepaalde blik kinderen al op kunt wijzen dat iets niet mag. Zien en gezien worden maakt al een groot verschil.

Werken in plaats spelen

Des te opvallender vind ik het dat er ouders zijn die met een noice canceling-hoofdtelefoon op hun laptopscherm aan het werk zijn. De enige keren dat ze uit hun ‘focuszone’ komen is als hun kind huilend aan hun arm trekt wanneer het omver gelopen is, gevallen van de trampoline of honger heeft. Maar weinig ouders letten zelf actief op hun kind, laat staan dat ze spelen met hun kind.

Doe-het-zelf-hulp-verlenen

De laatste keer dat ik met twee enthousiaste kinderen naar zo’n speeltuin ging, deed ik dat wel. En stootte onhandig mijn vingernagel waardoor die loskwam van het nagelbed. Ik kan je zeggen, dat doet echt pijn. En het bloedt. Maar ik was in een binnenspeeltuin, dus er zouden echt wel de EHBO-middelen zijn om kleine ongelukjes als dit op te lossen, dacht ik. Helaas, het meisje achter de kassa keek mij verschrikt aan en vertelde dat ze nu alleen was maar dat ze wel de EHBO-koffer aan mij kon geven. Onhandig probeerde ik de koffer met mijn linkerhand (terwijl ik rechts ben) te openen. De tranen sprongen me in de ogen van de pijn én van wat ik daar aantrof.

Wat. Een. Ellende. De kist was half gevuld, met verschillende aangebroken verbandrolletjes. De materialen die nog wel in hun originele verpakking zaten, waren al drie jaar over datum. Grote lappen verbandgaas waren er juist te over. Net als tekentangen, drie stuks in totaal. Want met al die kunstplanten in de speeltuin, is dat natuurlijk een groot risico… Ik zag een smoezelig rolletje plakpleister. Maar een simpele pleister? Een vingerbob? Vergeet het maar.

Geen BHV maar BVH

Ik was blij dat dit mij overkwam en niet een van de kinderen daar, laat staan mijn kind. Want hoe hadden zij dan eerste hulp kunnen krijgen? Er was geen BHV geregeld, maar BVH: Bellen Voor Hulp. Dat is niet zoals bedrijfshulpverlening bedoeld is. Hoezeer ben je dan als eigenaar bezig met je klant? Met ondernemen? Met de continuïteit van je bedrijf? En dat bij een doelgroep die kwetsbaar is en grenzen verkent. Waar elke 5 minuten (en meestal vaker) wel een kind het uitschreeuwt omdat het zich pijn heeft gedaan. Wanneer een ‘kusje erop’ niet meer werkt, moet je vaardige medewerkers hebben die opgeleid en getraind zijn.

Conclusie: neem jezelf, je collega’s en medewerkers en jouw werkgever of eigen bedrijf serieus en regel de BHV goed genoeg. En vraag hulp als je er niet uit komt, of eigenlijk geen idee hebt wat je moet doen. Zodat op een schreeuw ook echt hulp kan volgen.

 


 

op eigen risico spelen in een binnenspeeltuin spelen in een binnenspeeltuin, op eigen risico? hoe veilig is een binnenspeeltuin lekker schommelen of onveilig rommelen in een binnenspeeltuin veilig spelen in een binnenspeeltuin (1)

 

Deze pagina bevat affiliate links waarmee je de in dit blog genoemde artikelen kunt vinden. Op deze manier ondersteun je kosteloos de website. Ondanks dat ik mogelijk een vergoedingen kan verdienen wanneer je gebruik maakt van de link, jij als lezer is op geen enkele manier verplicht om de links te gebruiken.