Een table top oefening is voor het oefenen van procedures voor BHV’ers een heel goed middel. Op een grote plattegrond van het gebouw kun je bijvoorbeeld door middel van kaartjes verschillende situaties schetsen en met elkaar bespreken hoe je dat gaat oplossen. Het is in de praktijk vaak lastig (en niet onbelangrijk, erg kostbaar) om alle medewerkers die betrokken zijn, te laten oefenen. Maar is het wel erg belangrijk! Heb jij er wel eens aan gedacht om een table top BHV oefening met lego te doen?

Table top BHV oefening met lego

Op een Linkedin-forum kwam ik een bericht tegen waarbij iemand gebruikt maakte van lego tijdens een table top BHV oefening. Op verschillende sites zoals E-Bricks en AA design vind je een heel assortiment met BHV gerelateerde lego-materialen. De kosten zijn ook relatief laag. Het maken van een aantal grote afdrukken van je plattegrond kost een paar tientjes. Natuurlijk kun je het zo eenvoudig of uitgebreid maken als dat je zelf wilt. Ziekenhuisbedden, plastic lego rolstoelen, en zelfs een koffiekar of scootmobiel kun je als object toevoegen. Daarnaast heb je een aantal relevante oefenscenario’s nodig die je afstemt op het niveau van de BHV’ers en de bedrijfsspecifieke omstandigheden.

In het klein oefenen voor een grote calamiteit

Het oefenen is het klein vervangt natuurlijk nooit een echte oefening waarbij alle collega’s en bezoekers in het pand betrokken zijn. Maar het kan wel handig zijn om bijvoorbeeld na te gaan hoe mensen zouden communiceren op het moment dat een calamiteit zich aandient. Je kunt wanneer dat nodig is, de oefening stil leggen, dit bespreken en vervolgens weer verder gaan.

Een ander voordeel is ook dat het wat gemakkelijker ‘even tussendoor kan‘, bijvoorbeeld na een BHV overleg, zonder het primaire proces te verstoren. Een goede oefening geeft de BHV’ers ook zelfvertrouwen. Ze hebben de situatie al eens grondig met elkaar doorgesproken met elkaar. En wees eerlijk, dit maakt het toch ook een stuk leuker om te oefenen?