Het organiseren van de bedrijfshulpverlening gaat niet iedere organisatie goed af. Ik merk dat dit deels komt doordat er te weinig specifieke kennis is bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor de BHV. Maar ook omdat het keer op keer op de lange baan geschoven wordt. ‘Ik ga er morgen echt naar kijken, maar nu eerst even….’. En voor je het weet ben je dagen, weken en in veel gevallen maanden of zelfs zelf jaren verder. Om je op weg te helpen heb ik vijf tips om de BHV goed te organiseren voor je op een rij gezet die je zullen helpen om bij jouw organisatie de BHV goed op de rit te krijgen én te houden

Tip 1: maak een planning

Voor het realiseren van een plan heb je een planning nodig. Zorg wel dat deze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden is. Bedrijfshulpverlening komt niet alleen op jouw schouders neer, maar maak gebruik van de kennis, vaardigheden en tijd van je collega’s. Wanneer wil je de basis- en herhalingsopleidingen tot BHV’er gaan plannen? Doe je dat in één of meerdere groepen, op één of meerdere dagen? Wanneer is het onderhoud van de verschillende BHV middelen gepland? Wanneer lopen onderhoudscontracten af voor je handblusmiddelen, AED en dergelijke? Door een plan te hebben knip je de verschillende taken en zaken op en kun je beter het overzicht behouden.

Tip 2: Duidelijk communiceren, ook over eventuele consequenties

Veiligheid vraagt om duidelijke communicatie. Dat begint bij een stuk verwachtingsmanagement naar verschillende partijen toe. Wat verwacht je van de BHV’ers in geval van een calamiteit? Wat verwacht je van de andere medewerkers en de directie? Hoe ga je om met mensen die weigeren deel te nemen aan een oefening en wie gaat hen hier op aanspreken? Maar ook dat je duidelijk bent waarom iemand geen BHV’er kan worden.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te communiceren over wat BHV is, waar je mee bezig bent en vooral wat het de organisatie oplevert. Zo kun je draagvlak creëren doordat je bedrijfshulpverlening zichtbaarder maakt.

Tip 3: ga voor goed (in)kopen ipv goedkoop

Een uitspraak van mijn schoonvader is ‘beter duur dan niet te koop’. En hoewel daar zeker waarheid in zit, zou ik je vooral willen aanmoedigen om te kiezen voor goed in plaats van goedkoop. Dat is vanwege die andere bekende uitspraak, goedkoop is duurkoop. Heb je geen idee of je iets nodig heb, ga het onderzoeken of vraag hulp van een afhankelijke en betrouwbare adviseur met verstand van zaken. Verkeerde beslissingen zijn vaak dure beslissingen. En daar zit je zelf niet op te wachten, maar jouw werkgever of opdrachtgever ook niet.

Betrek je collega’s van HRM voor de inkoop van de opleidingen en het vrijmaken van budget voor de opleidingen, trainingen en oefeningen. Informeer de directie over het nut en de noodzaak dat je nu écht aan de gang gaat om het organiseren van de BHV voor elkaar te krijgen. En communiceer over gezette stappen naar je collega’s toe op intranet of anderszins.

Tip 4: duur is niet per se beter

Als aanvulling op het bovenstaande, je mag best kritisch zijn op de kosten. Net als tijd, kun je ook geld (helaas!) maar één keer uitgeven. Besteed het dus goed. Helaas wordt er door menig bedrijf nogal vaag gedaan als het gaat over veiligheid. Ze gooien met de ene na de andere NEN norm of roepen iets over wetsartikelen. Of ze doen de Kwikfit-techniek. (Je gaat met je auto naar de Kwikfit voor een lekke band en voor je het weet praat de verkoper je een nieuwe auto aan ‘want ja, mevrouwtje, u wilt toch zeker wel een veilige auto voor uw kinderen?’) Veiligheid en onveiligheid kun je zo duur maken als je zelf wilt. Stel je zelf of de directe de vraag hoe ver je wil gaan om een veilige werkomgeving te creëren. 100% voorkomen van een ongeval is eenvoudigweg niet mogelijk. Is the sky the limit of kun je ook met minder af? Laten we wel wezen, BHV is er in eerste instantie maar voor de eerste 15 tot 20 minuten. Zodra de professionele hulpdiensten zijn gearriveerd, houdt de taak van de BHV op.

Tip 5: doe het omdat je veiligheid belangrijk vindt

Veiligheid willen regelen omdat het moet, ik geloof er niet in. Hierover schreef ik al eerder een artikel (‘Veiligheid met de verkeerde reden‘). Organiseer de bedrijfshulpverlening omdat je dat als bedrijf goed geregeld wil hebben. Op een manier die daarbij past, of wel gebaseerd op de eigen bedrijfsrisico’s, eisen en wensen.

en nog een bonustip: geniet er van!

Ik weet niet of bedrijven genieten van hun interne noodorganisatie. Maar ik zou zeggen dat ze dat meer zou kunnen, nee, moeten doen. Wetende dat de BHV’ers goed zijn opgeleid, bekend zijn met de eigen locatie en diens voorzieningen en helder is wat de onderlinge verwachtingen zijn, pluk je daar ten tijde van een calamiteit echt de vruchten van.