Mijn opdrachtgevers vraag ik vaak of ze hebben gekozen voor een gecertificeerde BHV-opleiding, en zo ja welke. Vaak krijg ik de reactie “Ja, wij willen wel zo’n BHV-pasje erbij hebben“. Dan is voor mij al duidelijk dat ze een verkeerd beeld hebben van (de waarde van) een gecertificeerde opleiding. Want een pasje printen kan iedereen met een pasjesprinter. Het zegt nog niets over de toegevoegde waarde van de certificatie.
Waarom kiezen voor een gecertificeerde BHV-opleiding?
Een tijd geleden was een uitzending van het programma ‘Opgelicht!’ van de TROS over een zogenaamde BHV-instructeur die cursisten op elkaar liet oefenen met reanimeren. Levensgevaarlijk, zeker omdat er mensen met hartklachten bij waren! Deze training was duidelijk niet gecertificeerd. Een opleider die gecertificeerde cursussen aanbiedt, is zo overtuigd van de kwaliteit van de trainingen die hij aanbiedt dat hij die door een externe partij laat toetsen, inclusief eventueel bepaalde interne processen. Dat houdt ook in dat de opleider zich conformeert aan de eisen die de certificerende organisatie aan de opleidingen stelt. Bijvoorbeeld de voorwaarde dat iedere cursist een brandblusser moet kunnen hanteren of dat de locatie voldoende ruimte biedt voor instructie. Hier kan de certificerende partij ook (vaak steekproefsgewijs) op controleren en opleiders op aanspreken. En er kunnen zelfs gevolgen aan worden verbonden.
Momentopname
Is een gecertificeerde opleiding daarom altijd beter dan een opleiding die dat niet is? Zeker niet. Certificering wil alleen zeggen dat op het moment van het controlebezoek de opleiding of opleider voldeed aan de gestelde eisen en wensen. Opleiders die hun opleidingen niet door een externe partij hebben laten certificeren, zijn niet per definitie slecht. Ook zij bieden doorgaans kwalitatief goede opleidingen, hebben opdrachtgevers die tevreden zijn en geven klanten die de opleiding goed doorlopen hebben een certificaat of bewijs van deelname. Het enige verschil is dat alleen zijzelf bepalen wat zij goed en slecht vinden aan hun opleiding.
Meer dan een ‘stempel’
Overigens doen certificerende organisaties méér dan alleen ‘een stempel zetten’ wanneer een opleiding voldoet aan de eisen. Ze geven vaak ondersteuning, bijvoorbeeld door het delen van kennis, al dan niet via een online platform. Daarnaast kunnen zij de stem van hun klanten zijn richting de politiek en overheid. Dat zij hier kosten voor in rekening brengen, is niet meer dan logisch. Kortom: een certificerende partij is een bedrijf met een mening waar BHV-opleiders en hun klanten waarde aan hechten.
Wat vind jij van een certificering? Ben je zelf opleider en hecht jij hier waarde aan? Of let jij er als klant op dat jouw BHV-opleider gecertificeerd is?
Geachte mw. Baars. Uw artikelen worden steeds gekleurder. Wordt u soms gesponsord door deze instanties? In de alinea “Meer dan een stempel” doet u voorkomen dat organisaties als NIKTA, NIBHV, Nedcert dit allemaal maar gratis aanbieden. Verdiep u eens in de tarieven die deze bedrijven vragen aan afnemers. En kijk eens naar de eisenlijst waar je als opleider moet voldoen om een NIBHV of NIKTA of Nedcert logootje te mogen plaatsen. Zo moet je bijvoorbeeld een X aantal cursussen verplicht afnemen, moet je verplicht bij hun de lesboeken kopen, moet je dit en moet je dat. Als ZZP er moet ik helemaal niets met dit soort eisen. U noemt zich een “onafhankelijk BHV adviseur”. Stop dan ook met dit soort verkapte reclame artikelen.
geachte heer Hermse,
nee, helaas, ik word niet gesponsord. Integendeel, mijn blog kost mij geld. Ik schrijf BHV artikelen omdat ik het leuk vind. Artikelen die ik als advertorial zou plaatsen, zou ik ook heel duidelijk voorzien van ‘advertorial’ zo dat dit duidelijk is.
In het bovengenoemde artikel heb ik willen aangeven welke waarde mensen en bedrijven geven aan een certificering. Niet of ik voor of tegen een certificering ben. Dat is geheel aan de opdrachtgevers. Natuurlijk de kostenkant is voor velen een belangrijke reden om hier niet voor te kiezen. Anderzijds kan het wel een bepaalde waarde toevoegen.
Mijn doel was daarnaast om bedrijven die maar lukraak vragen voor een bepaalde certificering aan het denken te zetten. Weten ze nu eigenlijk wel waar je voor kiezen of papegaaien ze alleen maar anderen na?
Hallo Marieka, het is inderdaad best lastig het kaf van het koren te scheiden. Zelf verzorgen wij uitsluitend BHV trainingen met een huiscertificaat. De trainingen worden altijd gegeven door docenten uit het werkveld, met kennis en ervaring in de professionele hulpverlening. Bijvoorbeeld als ambulance verpleegkundige bij het medische deel. Of een brandmeester voor het onderdeel brandpreventie. Met onze klanten stemmen wij de inhoud van de training af, een training op maat. Uiteraard binnen de kaders van de BHV. Dat is ook de reden dat wij niet gebonden willen zijn aan een certificerende instantie.
Mag je juridisch gezien dus deze trainingen geven onder je eigen vlag? Als er iets fout gaat kunnen ze je bedrijf daar niet op pakken?