We leren onze kinderen om voldoende groenten te eten, niet met onbekende mensen mee te gaan en ‘u’ te zeggen tegen volwassenen. Maar leren we hen ook 112 bellen, om in geval van een noodsituatie te alarmeren? Anneloes Mikhout uit Sliedrecht was enige tijd ernstig ziek en vroeg zich af of haar kinderen wisten wat ze moesten (of konden) doen als hun moeder iets overkwam. Op internet vond ze vrijwel geen informatie over dit onderwerp, laat staan voor kinderen als specifieke doelgroep. Dit was voor haar reden om speciaal voor basisschoolleerlingen de training ‘SOS wat doe jij ?’ te ontwikkelen om hen zo voor te bereiden op een situatie waarbij 112 gebeld moet worden.

Leren 112 bellen begon in de meldkamer

Om te weten te komen hoe het er aan toe gaat op de meldkamer van de 112 alarmmeldingen, is Anneloes verschillende keren op de locatie in Driebergen geweest. Hier komen alle 112-telefoontjes van mobiele telefoons binnen. Een van de dingen die haar opviel was dat (ook) veel volwassenen moeite hebben om een heldere melding te doen. In plaats van te zeggen welke hulpdienst er nodig is en waar ze zich bevinden, willen ze meteen vertellen wat er aan de hand is.

Wat leren de kinderen via online training

De training is bedoeld voor kinderen van 6 tot 13 jaar en leert hen wat het 112 alarmnummer is en in welke situatie ze dit telefoonnummer mogen bellen. Natuurlijk wordt ook besproken dat het bellen naar 112 niet de grap mag. Ook kunnen ze een gesprek met de alarmdienst oefenen. De online training wordt op dit moment op twee scholen in Rotterdam en Sliedrecht gebruikt.

De bijbehorende tweetalige app

Voor zowel Android als iPhone telefoons kun je voor € 1.99 de app downloaden. De app is zowel in het Nederlands als Engels te gebruiken. In het hoofdmenu kun je kiezen uit ‘oefenen’, ‘quiz’ en ‘trainingspakket’. Als je wilt oefenen, worden de acht stappen behandeld van het moment dat een situatie zich voor doet totdat de hulpdiensten ter plaatse zijn. Je opgedane kennis kun je in de quiz oefenen door het beantwoorden van 10 vragen. En tot slot vind je er een toelichting op de training.

SOS wat doe jij

screenshots gemaakt van de app voor Android

Ook voor BHV?

Na het lezen van dit nieuwsbericht via Twitter, bedacht ik me dat het wellicht een mooie aanvulling zou zijn om hier ook een BHV versie van te maken. Zo kunnen bedrijfshulpverleners oefenen met een alarmeren van 112. Daarnaast zie ik mogelijkheden voor facilitair medewerkers zoals receptionisten en beveiligers om hen meer te trainen. Ook denk ik dat studenten facilitair management op verschillende niveaus maar met name op MBO niveau dit onderdeel van de opleidingen zouden kunnen krijgen. De studenten van de opleiding facilitair management niveau 2 aan het Albeda College in Rotterdam, volgen de basisopleiding BHV om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Je ziet, 112 bellen kun je kinderen leren!

Meer informatie over ‘SOS wat doe jij?’