Vraag aan 10 willekeurige mensen wat veiligheid is en je krijgt gegarandeerd 10 verschillende antwoorden. Volgens de dikke Van Dale is veiligheid ‘het veilig-zijn: iets in veiligheid brengen’. Maar hoe leer je dat? Met misschien enige theoretische achtergrond, toch in de praktijk. Of zoals een tegeltjeswijsheid het omschrijft ‘on paper, accidents should not happen. Unfortunatly, you don’t work on paper’. En zo is het maar net. In juli 2016 verschenen hierover de onderstaande blogartikelen.


Veiligheid is net autorijden

Net als zo veel jongeren, begon ik op mijn 18e met het volgen van autorijlessen. Na ongeveer 40 lessen ging ik op voor het rijexamen. Ondanks dat ik een rem-ingreep had, een halve meter van de stoep file-parkeerde en een stukje had spookgereden, feliciteerde de examinator mij. Blij en verbaasd tegelijkertijd. Want goed autorijden leer je in de praktijk. Je moet juist leren van je fouten!


BHV en veiligheid: kinderlijk eenvoudig!

Zeg tegen iemand dat hij iets moet en bij veel mensen zullen de nekharen overeind gaan staan. Op de een of andere manier hebben veel van ons een aversie tegen het woord moeten. Mijn zoon leerde mij een belangrijke les. Want ook ik maakte de fout om te zeggen dat hij iets moest zonder uit te leggen naar de achterliggende reden. Een peuter in de ‘waarom-fase’ kan je dan wel het vuur aan de schenen leggen. Kinderen en volwassenen laten zich niet zo gemakkelijk afschepen met met een ‘waarom? daarom!’ reactie. Terecht eigenlijk ook, laten we wel wezen. Veiligheid omdat het moet, daar heb ik zelf ook een hekel aan.


Lees de andere terugblikken van dit jaar terug