Het alarmeren is onderdeel van een BHV opleiding. Vaak wordt tijdens het oefenen van een reanimatie gevraagd om ‘ook te doen of je 112 belt’. Dat beperkt zich vaak tot degene die gaat reanimeren, aan een omstander vraagt om 112 te bellen. Maar wat zeg je als je 112 belt? Hoe alarmeer je de hulpdiensten? Welke vragen kun je dan verwachten en hoe geef je daar goed mogelijk antwoord op?

112 bellen: vast of mobiel

Afhankelijk of je van een vast of mobiel nummer belt, word je respectievelijk doorverbonden naar de lokale meldkamer of naar de landelijk meldkamer van de KLPD in Driebergen. Het voordeel van bellen vanaf een vast telefoonnummer is dat de centralist direct de beschikbare gegevens in beeld krijgt; bij een mobiele telefoon is dat niet het geval. Wist je trouwens dat je ook 112 kunt bellen als geen beltegoed meer hebt of je telefoon geen simkaart heeft?

De eerste twee vragen die aan je gesteld zullen worden zijn:

  • welke hulpdienst heeft u nodig; politie, brandweer of ambulance?
  • in welke plaats heeft u de politie/brandweer/ambulance nodig?

Wanneer je bent doorverbonden naar de desbetreffende hulp dienst, probeer zo duidelijk mogelijk de volgende informatie te geven:

  • WAAR ben je? Geef zo volledig mogelijk het adres, kruispunt, snelwegnummer, hectometerpaaltje (geef ook door of je op de Li, linker- of Re, rechterbaan staat), afslag. Of noem anders een bedrijfsnaam dat je ziet.
  • WAT is de situatie? Wat is er gebeurd waardoor je acute hulp nodig hebt? Is er brand, een ongeluk, heeft iemand een hartaanval of anderszins. Heb je te maken met een reanimatie, geef dit dan ook specifiek door zodat er een tweede ambulance ingezet kan worden.

De centralist kan je nog andere vragen stellen, bijvoorbeeld over hoe veel mensen er betrokken zijn, of je een inschatting kunt maken hoe oud het slachtoffers is, en om de kleding van een persoon te beschrijven. Ook kun je de vraag krijgen om iemand naar de kant van de weg te gaan om de hulpdiensten op te vangen.

Wanneer bel je (niet) 112?

112 is er voor spoedeisende hulp waarbij iemands leven direct in gevaar is. Dit kan bij een ongeval waarbij iemand gewond is geraakt maar ook wanneer je getuige bent van een misdrijf zoals geweld, inbraak of diefstal. Maar ook als je een ongeval hebt gehad waar geen gewonden zijn op een levensgevaarlijke locatie zoals een druk kruispunt of snelweg. In andere gevallen bel je 0900-8844.

Weet jij wat zegt je als je 112 belt?

Meer informatie