SMS-en is uit, Whatsapp is in. Whatsapp is een app waarmee je berichtjes kunt sturen met als groot voordeel dat ze gratis zijn. Dit kleine stukje software wordt ook gebruikt om de veiligheid in buurten te vergroten, ook wel bekend als de buurtwhatsapp. Maar Whatsapp is ook goed te gebruiken voor BHV binnen jouw organisatie. In plaats dat je collega’s vraagt om je te bellen of te mailen voor het melden van mogelijke risico’s, kun je ook een app groep oprichten. Hoe kun je Whatsapp voor BHV inzetten? Je leest het in dit artikel!

Verdeel collega’s in groepen

Sinds februari is het maximale aantal deelnemers aan een Whatsapp groep verhoogd van 100 naar 256. Dat kan voor een heel aantal bedrijven meer dan voldoende zijn. Mocht jij bij een grotere organisatie werken, dan kan het een idee zijn om per afdeling, unit of bouwdeel een eigen groepsapp aan te maken. Heb je meerdere Whatsapp groepen nodig om het hele bedrijf op deze manier te mobiliseren, denk er dan eens aan om de BHV’ers als groepsbeheerder te laten fungeren. Zij kunnen weer onderling met elkaar een eigen Whatsapp groep aanmaken om hier in zaken met elkaar te delen.

Whatsapp voor BHV met name voor preventie

Ik zie met name mogelijkheden om Whatssapp voor BHV voor preventie te gebruiken. Bijvoorbeeld van het melden van een onveilige situatie door een collega. Geen calls aanmaken, geen ticketnummers of lange mailtjes. Nee, gewoon een appje met een foto. Zo kan de beheer-BHV’er snel geïnformeerd worden, evenals collega’s. Sta als beheerder van een groep niet toe dat mensen de groep misbruiken voor semi-lollige fotootjes of filmpjes. Daarmee verliest de Whatsapp voor BHV-groep haar toegevoegde waarde en zou zonde zijn.

Whatsapp voor BHV tijdens calamiteiten

Ik sta hier in eerste instantie zelf een beetje sceptisch tegenover, whatsapp voor BHV tijdens calamiteiten. Ik heb liever dat mensen op het moment dat de BHV een afdeling, vleugel of het hele gebouw komt ontruimen, er wordt geluisterd in plaats dat ze naar hun mobiele telefoon zitten te staren. Aan de andere kant, misschien dat je op deze manier van alarmeren, als aanvulling, wel extra slagkracht kunt krijgen. En zo beschouwd, is het een middel en geen doel op zich.

Alternatief voor Whatsapp

Natuurlijk zijn er nog tal van andere soortgelijke apps die je kunt gebruiken. Dat kan uiteraard ook sms zijn, ware het niet dat het grote nadeel is dat je vaak per bericht betaald. Dit kan dus aardig in de papieren lopen wanneer je een berichtje naar 256 mensen tegelijkertijd stuurt. Maar andere berichtendiensten zoals Messenger via Facebook of iPhone messenger kunnen natuurlijk ook prima werken!

Ervaringen met Whatsapp voor BHV

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met het gebruik van Whatsapp voor BHV. Wat wat de aanleiding, wat vind jij er handig of onhandig aan en welke tips heb jij waar anderen van kunnen leren? Laat je reactie hieronder achter!

Gebruikte bronnen: