Al in 1984 hadden wij thuis een computer. Als klein meisje laadde ik de spelletjes op de computer in door het afspelen van een cassettebandje. Voor mijn gevoel duurde dat uren maar het was het wachten allemaal waard. Zucht… die goede oude tijd… Nee, gekkigheid hoor! Ik zou mijzelf daarom op schaal van Rogers ergens tussen de pioniers en voorlopers zetten. Maar op dit moment is er een onderwerp waarin ik graag die pioniersrol zou hebben maar dat ik dat in de praktijk niet doe. Het gaat over BHV apps. Dat komt omdat ik vooral de leveranciers enorm enthousiast hoor vertellen over de mogelijkheden die hun BHV app heeft. Maar aan de kant van de gebruikers blijft het oorverdovend stil. Daarom vraag ik mij af, zijn BHV apps nu echt een alternatief als communicatiemiddel, of blijkt dat in de praktijk toch niet het geval te zijn?

Ouderwets maar gedegen en bewezen

Of het nu een pieper of portofoon is: ze worden geroemd om hun betrouwbaarheid. Geen ingewikkelde techniek, lekker recht toe, recht aan. Misschien eens een batterijtje vervangen en een draadje dat los schiet, maar doorgaan zijn ze (bij normaal gebruik natuurlijk) niet stuk te krijgen. Maar het oog wil ook wat. Op de een of andere manier associeer ik een portofoon in het formaat koelkast toch al snel met mensen met een grote, rammelende sleutelbos aan de broekriem die hard door de gangen stampen. Los daarvan, vind ik ze als apparaat ook niet echt mooi. Naast mijn ‘moderne’ smartphone scoren ze ook erg slecht op ‘sexyness’. Maar ja… die dingen worden wel door heel veel professionele hulpdiensten gebruikt. Dat is op zich ook wel wat waard, toch?

Hippe BHV app

Van verschillende aanbieders heb ik ze gezien, hun BHV app. En eerlijk is eerlijk, ze zien er over het algemeen mooi uit, net vormgegeven. En doorgaans zowel geschikt voor Android als iOS. (Windows mobile valt helaas regelmatig buiten de boot, maar dat is terecht ;-) Het verhaal erachter is ook heel aardig: actuele software, nieuwe techniek, eventueel gecombineerd met iBeacon technologie, altijd realtime inzicht in het aantal beschikbare BHV’ers, direct aangeven of je als BHV’er beschikbaar bent als je wordt opgeroepen en een aantal BHV apps hebben zelfs een ondersteunende functie tijdens een inzet. Tot zo ver ben ik om: ik.wil.dat.ook! NU!

Waar zijn die tevreden klanten van die BHV apps?

Ik mis dus alleen één ding. Wel een belangrijk ‘ding’: die tevreden klanten die trots zijn op de investering die ze hebben gedaan. Die mij laten zien hoe ontzettend handig die BHV app écht is en dat ze dat jaren eerder hadden willen hebben. Leveranciers die met duidelijke onderzoeksresultaten mij kunnen overtuigen dat het écht werkt in de praktijk waardoor ik zo’n app nog meer wil hebben. Misschien dat ik verkeerd zoek maar verschillende oproepen op LinkedIN en Twitter hebben mij nog niet geholpen.

Maar tot nu toe hoor ik veel organisaties die op zich wel over WILLEN gaan van hun portofoon of piepersysteem naar een BHV app maar dat niet KUNNEN omdat dat ze tegen teveel problemen aanlopen. Of organisaties die naderhand toch weer afgestapt zijn van de app, terug naar hun vertrouwde portofoon of pieper. Bijvoorbeeld omdat de verschillende apps de stil-functie van de Apple iPhone na aanschaf toch niet blijkt te overstemmen terwijl dat in het verkoopgesprek echt gegarandeerd was. Dat er nog voor heel veel geld maatwerk afgenomen moet worden om het systeem geïmplementeerd en operationeel te krijgen. Of dat blijkt dat er toch geen voldoende bereik is en daardoor niet betrouwbaar is.

Waar zijn die ambassadeurs van BHV apps ?!

Dit artikel is zeker niet bedoeld om tegen de leveranciers en aanbieders van BHV app te schoppen. Juist in tegendeel. Ik wil juist horen van organisaties die als eerste hun vinger opsteken om te horen hoe blij ze er mee zijn. Die als het ware de BHV app ambassadeur zijn. Al was het maar omdat ik graag een mooier alternatief zou willen hebben voor die portofoon of pieper die niet synct met mijn smartphone….