Een BHV-organisatie opzetten is méér dan een aantal collega’s opleiden tot BHV’ers. Eigenlijk is het opleiden de laatste stap in het proces van het organiseren van de bedrijfshulpverlening. Het vertrekpunt zouden de aanwezige risico’s en omstandigheden moeten zijn. Die verschillen uiteraard van bedrijf tot bedrijf. Een kinderdagverblijf verschilt erg van een groot warenhuis of bedrijfsverzamelgebouw. Dat bepaalt voor een groot gedeelte de mogelijkheden.
Incident als aanleiding
Bij een organisatie die groeiende is, komt op een gegeven moment het onderwerp ‘bedrijfshulpverlening’ op de agenda te staan. Helaas is de aanleiding hiervoor vaak een incident of calamiteit geweest. Pas toen realiseerde men zich dat ze toch echt iets met de organisatie van de interne veiligheid moesten doen. Een BHV-organisatie opzetten heb ik al voor verschillende (grote) bedrijven mogen doen. Er bestaat niet zoiets als de ultieme methode. Verschillende processen zullen parallel aan elkaar lopen in plaats dat zij elkaar stap voor stap opvolgen.
Risico’s inventariseren
Door eerst de risico’s en omstandigheden in kaart te brengen, creëer je een goed vertrekpunt. Dit kan door het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf (het aantal medewerkers) kan iemand binnen de organisatie dat zelf doen. Het is van belang om je te realiseren dat een BHV-organisatie opzetten niet een kwestie van “even doen” is. Het is een continue proces waar het onderwerp veiligheid regelmatig op de agenda van een ieder moet komen te staan.
Wil je hulp of advies bij het opzetten van jouw BHV-organisatie? Neem dan contact met mij op.