Voor veel facility managers en security managers is het organiseren van de bedrijfshulpverlening één van hun vele taken. De dynamiek op een gemiddelde werkdag is hoog waardoor BHV van het prioriteitenlijstje kan raken. Vaak is een incident of calamiteit de aanleiding om opnieuw aandacht te besteden aan dit onderwerp. En dan ben je eigenlijk te laat. Het gaat niet om brandjes blussen maar om het voorkomen van brand. Daar kan ik je bij helpen.
BHV, een flexibele prioriteit?
Ik ben zelf jarenlang facilitair manager geweest in verschillende organisaties. En eerlijk is eerlijk, ook ik heb actiepunten die gerelateerd waren aan de bedrijfsverlening wel eens verplaatst naar de volgende dag, week er na of in een enkel geval zelfs maanden later. Zeker in een werkomgeving waar (gelukkig!) relatief weinig gebeurd, is dit voor veel managers eerder regel dan uitzondering. En niet uit onwil, in tegendeel! Maar het schrijven van een bedrijfsnoodplan doe je nu eenmaal niet “even tussendoor”. En voor je het weet ben je pas aan het einde van het jaar klaar met iets waar je 12 maanden eerder aan was begonnen. Het organiseren van de bedrijfshulpverlening is zo veel meer dan een ‘plannetje schrijven’, een brandblusser laten ophangen en wat mensen laten opleiden. Het gaat juist om die integrale aanpak.
Gewoon.klaar.
Misschien ben je nu op zo’n punt gekomen dat je het gewoon klaar wilt hebben. Dat kan een nieuwe of geactualiseerde versie van het bedrijfsnoodplan zijn. Of je wilt nu echt eens zo concreet mogelijke antwoorden op vragen waar je al langer mee in je hoofd loopt. Of je bent benieuwd welke tips en adviezen iemand met verstand van zaken jou over bedrijfshulpverlening kan geven. Hoe het ook zij, ik kan je van dienst zijn. Dat doe ik niet door met mijn vinger te wijzen naar alles wat allemaal fout is. Ik heb een hekel aan bangmakerij. Ik vertel je liever wat kan en mag, zodat jij zelf uit de mogelijkheden kunt kiezen die bij jou(w organisatie) passen.