Je wilt een AED kopen en je hebt gezocht in Google. Maar uit de 393.000 zoekresultaten is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Ga je kijken op een website van een AED merk of een onafhankelijk leverancier die verschillende merken aanbiedt? Elke AED heeft het zelfde doel maar kunnen in de praktijk in gebruik heel erg van elkaar verschillen. Waar kun je op letten als je een AED wilt kopen?

Gebruik van de AED

Als eerste is het belangrijk om te bepalen door wie de AED gebruikt gaat worden. Iemand met een medische achtergrond en die de AED met name beroepsmatig zal gebruiken, heeft andere eisen en wensen dan een BHV’er. Een ander aspect om rekening mee te houden is de locatie van de AED. Hangt het apparaat in een winkelcentrum waar iedereen bij weer en wind gebruik er moet kunnen maken, of hangt het apparaat binnen waar er vrijwel permanent toezicht op is? En hoe groot is de kans op harde omgevingsgeluiden door mensen of machines bij het gebruik?

Bediening

Je hebt AED’s die volautomatisch werken; ze geven een schok wanneer het apparaat constateert dat dat nodig is. Ook heb je halfautomatische AED’s waarbij je door middel van een knop in te drukken, de schok geeft. Hoe meer knoppen er ingedrukt moeten worden, hoe groter de kans dat er fouten worden gemaakt. Een ander aandachtspunt kan zijn of je de AED denk te gaan gebruiken bij kinderen. Dan is het raadzaam om te kiezen voor een AED die uitgerust is met een zogenaamd kinderprotocol.

‘Druk 1 voor Nederlands’

Waarom zou iemand die Nederlandse taal niet machtig (genoeg) is, de AED niet goed kunnen gebruiken? Er zijn defibrillatoren op de markt die meerdere taalinstellingen hebben om de gesproken instructies te geven of die een metronoom hebben om het de gebruiker makkelijker te maken.

Volledigheid zelftest

Zeker in het geval de AED door de BHV organisatie gebruikt wordt, zal in de meeste gevallen het apparaat sporadisch gebruikt worden. Een AED dat zichzelf zo volledig mogelijk test is daarom erg handig. Hierdoor zijn ze meer te vertrouwen voor het moment dat je de AED daadwerkelijk wil gaan gebruiken. Meestal zit dit in het testen van de batterij.

Garantie

Hier in wordt onderscheid gemaakt tussen de garantie op de AED zelf en de batterij. Door de AED te registeren kun je bij sommige mensen er extra garantie bij krijgen.

Hoe kun je een goede keuze maken uit alle AED’s?

Wil je een AED kopen maar wil je aanvullend advies? Neem dan contact op met een onafhankelijk leverancier. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een gratis AED product demonstratie.