Bezuinigen op BHV is vaak als eerste aan de beurt als er minder geld mag worden uitgegeven binnen een organisatie. Helaas vergeten bedrijven dat de veiligheid van niet alleen de medewerkers maar ook de continuïteit van de organisatie zelf, in het geding komt. Een beginnende brand is vaak goed te bestrijden door de BHV en kan erger voorkomen. Maar hoe kun je het niveau van de BHV toch hoog houden zonder dat je direct hoge kosten (lees: investeringen) hoeft te maken?

Train minder maar intensiever

Hoewel een herhalingscursus voor de BHV niet de grootste uitgave is, voor circa 150 tot 200 euro per persoon, kan een organisatie besluiten dat de trainingsfrequentie omlaag moet. Of dit ook daadwerkelijk kan, hangt van de organisatie af. Een organisatie waar men te maken heeft met hulpbehoevende personen (zorg) of waar veel mensen komen (winkels) is dit absoluut af te raden. Maar een kantoororganisatie waar weinig risico’s zijn, zou dit wellicht een mogelijkheid kunnen zijn. Kies wel voor een intensievere training waardoor de kennis écht wel opgefrist wordt. Er zijn aanbieders die ook herhalingscursussen aanbieden die slechts een halve dag duren maar dat zou niet mijn voorkeur hebben.

Combineer een BHV training

Er zijn bedrijven die een BHV training in de vorm van een bedrijfsuitje organiseren. Een reden hiervoor kan zijn dan een ieder, ook de niet BHV’ers, bewust te maken van wat BHV is en wat men van hen verwacht. Een andere reden kan zijn dan er binnen organisaties verschillende potjes voor verschillende activiteiten zijn. Door de dag te beginnen met een teamvergadering of uitje, gevolgd door een BHV instructie, biedt dit wellicht (financiële) mogelijkheden.

Theorie online toetsen

De boeken die vaak voorafgaand aan de basis- of herhalingstraining zijn meegegeven, blijven vaak onaangeroerd. Vergeten, geen tijd of  geen zin wordt dan helaas vaak als “reden” gegeven. Door de theorie kennis via een online te toetsen, kun je snel inzicht krijgen in het kennisniveau. Ook kan het de instructeur helpen om inzicht te krijgen waar de leerbehoefte van de groep is.

En, ga jij bezuinigen op BHV? 

 

Lees ook