Hoe graag menig opleider wil dat gelet wordt op de kwaliteit van de BHV opleidingen, is de prijs voor veel mensen toch een doorslaggevende factor. Wie vergelijkingssites gebruikt, zal nóg meer selecteren op prijs. In het aanbod op deze vergelijkingssite zijn opleiders te vinden die voor nog geen 50 euro een BHV cursus aanbieden. Maar kan dat wel?

BHV cursus voor de kritische lezer

Wie vervolgens de advertentie goed leest, ziet dat het gaat om een e-learning in de vorm van een e-book. En dat het dus om een theoretische BHV cursus betreft, zonder praktijkdag. En ja, zo mag je ook opleiden. Vanuit de wet- en regelgeving is veel ruimte gegeven om de invulling van een cursus te kunnen bepalen. Als werkgever mag je zelf inhoud geven aan ‘adequaat opleiden’. In theorie zou je overigens ook kunnen volstaan met een verhaaltje samengevat op de achterkant van een bierviltje. Of door het kijken van YouTube-filmpjes.

‘the proof is in eating the pudding’

Los van de vraag of het mag, is het eerder zaak om je af te vragen of dit valt onder adequaat opleiden. De praktijk zal uitwijzen of de bedrijfshulpverleners voldoende in staat waren om te handelen. Het is mogelijk dat je achteraf last krijgt met de verzekering omdat die niet volledig wil uitbetalen. Als het echt goed mis is, staat de directeur of eigenaar van het bedrijf in het bankje om de rechterlijke macht proberen te overtuigen dat zijn mensen na het lezen van een boek en/of het bekijken van een instructiefilmpje, echt voldoende waren opgeleid tot interne hulpverlener. Maar ja, aan de andere kant. Zo lang het goed gaat…

Selecteren op prijs ipv kwaliteit

In principe kan en mag iedereen zich BHV instructeur noemen. Net zoals je ook mag zeggen dat je nagelstyliste of facilitair manager bent. Zeker de opleiders die een of meerdere certificeringen op zak hebben, kijken vaak neer op hen die zij ‘BHV cowboys’ noemen. Mensen die kiezen op de laagste prijs, hebben mogelijk een of meerdere motieven om dit te doen. Misschien is het budget voor een BHV cursus gewoon heel beperkt. Omdat ze geen idee hebben wat te inkopen. En is het kiezen voor een superbudgetaanbieder wel voor hen de enige manier om kennis over BHV op te doen. Maar ‘wie de schoen past, trekke hem aan’, is het gezegd. Hoe overzichtelijk is het BHV landschap voor mensen die hier niet goed mee bekend zijn? Zegt niet élke BHV-opleider dat ze kwalitatief goede opleidingen bieden? Ik ben nog nooit een bedrijf tegengekomen die adverteert “waardeloze opleiding maar wel goedkoop’. Als opleidingsinstituten een bepaalde certificering hebben, benadrukken ze dat ook. Maar snapt de inkoper wat dit inhoudt? Weten ze wat die certificering hen oplevert?

Kwaliteit BHV-opleiding= meerwaarde te laten zien

Even een zijsprongetje. Stel, je wilt een auto kopen. Je bent het fietsen door de regen met een kind voor- en achterop zat. Je hebt wat geld gespaard en hebt € 2500 als budget voor een auto. Ga je dan naar een dealer met exclusieve merken? Ga je naar die garage met die blinkende showroom waar de koffie door een prachtige gastvrouw wordt ingeschonken? Nee natuurlijk niet. Dan ga je kijken wat je op Marktplaats kunt vinden. Je hebt misschien een voorkeur voor een kleur en de brandstof, maar dan houdt het snel op. De leeftijd van de auto wordt bepaald door het budget dus ook dat dit is geen verkoopargument. De beste man of vrouw gaat op zoek naar iets dat 4 wielen heeft, een stuur en dat lijkt op een auto.

#bijwijzevansprekendan

Heb je daarentegen een ruimer budget, weet je wat je belangrijk vindt en ben je bereid daar geld aan uit te geven, dan acht ik de kans klein dat je dan met een 4e hands Skoda/Suzuki/Volkswagen de straat in komt rijden.