De verschillen tussen het vinden van een leuke BHV gadget en het (on)bewust kiezen voor een minimaal veiligheidsniveau, hadden niet groter kunnen zijn. Zou voor de groep mensen die BHV onzin vindt, een gratis opleiding tot bedrijfshulpverlener een oplossing kunnen zijn? Deze en andere onderwerpen waren artikelen die verschenen in oktober van 2016.


Een leuke BHV gadget vinden is lastig

Een leuke BHV gadget dat opvalt, goed betaalbaar en bij veel mensen in de smaak valt, is lastig te vinden. Wie heeft er inmiddels niet een verzameling aan pennen, flessenopeners, USB sticks in de vorm van een brandblusser, doosjes met logo gevuld met pleisters of mintjes, kleine EHBO tasjes of plastic beademingsmaskertjes die je aan je sleutelbos kunt hangen?


Minimaal veiligheidsniveau voor de verkeerde reden

Veel organisaties zijn niet bekend met de bedrijfsspecifieke risico’s, of ontkennen simpelweg het bestaan er van. Een veilige werkomgeving creëer je niet omdat het moet. De kans op controles of inspecties zijn klein. De inspecteurs zullen wellicht ergere zaken tegen komen en zij liggen er echt geen nacht wakker van. Veiligheid regel je voor jezelf, je collega’s of medewerkers en voor de continuïteit van je organisatie.


 Apps voor burgerhulpverlening

De oplopende aanrijdtijden van de hulpdiensten zorgt dat er een steeds grotere vraag naar burgerhulpverleners ontstaat. Dit zijn vrijwilligers die zich hebben ingeschreven om opgeroepen te worden voor het geval in de omgeving een reanimatie plaatsvindt.


Waarom betalen voor BHV, als je ook gratis BHV kunt aanbieden?

Na een reanimatiepoging reageerde de persoon in kwestie dat zij van mening was dat iedereen gratis BHV zou moeten krijgen. Juist om er voor te zorgen dat mensen elkaar sneller zouden kunnen helpen. Zou het werkelijk zo simpel zijn? Helaas zien maar weinig mensen de waarde van gratis in, omdat het toch geassocieerd wordt met lagere kwaliteit. Voor niets gaat de zon op, toch?


Bluswatervoorzieningen, wat zou de BHV’er er van af moeten weten?

Weet jij welke bluswatervoorzieningen er in de buurt van het gebouw zijn als de waterdruk wegvalt? Misschien dat het gebouw in de buurt van een slootje of gracht heeft. Een opdrachtgever van mij zit midden in de stad, zonder open water in de buurt. Wat dan?


Lees ook de andere terugblikken