Een ongemakkelijke tekenbeet, een gemene splinter of een pijnlijke brandwond. De verbanddoos biedt uitkomst. Tenminste, als deze meer inhoud heeft dan wat pleisters en een stukje verband. Het Oranje Kruis heeft een richtlijn opgesteld waar een goede verbanddoos aan moet voldoen.  Volg de richtlijnen op en hebt een eerste stap gezet richting een complete verbanddoos. De inhoud kun je aanvullen met producten die passen bij de risico’s van de omgeving waarin de koffer, tas of doos hangt. Dat kan bijvoorbeeld een coldpack of een losse oogspoelfles zijn. Hieronder een handige checklist voor de inhoud van een verbanddoos.

Oranje Kruis

Het Oranje Kruis is een stichting die wil dat zoveel mogelijk mensen eerste hulp kunnen verlenen. Dat doet de organisatie door cursussen te ontwikkelen en richtlijnen op te stellen. Die richtlijnen zijn niet altijd een wettelijke verplichting, maar bevorderen wel de veiligheid binnen de organisatie.

  • De inhoud moet in ieder geval de materialen bevatten die tijdens een EHBO-handeling nodig zijn. Denk aan pleisters, kompressen, een schaar, verband, een pincet en een desinfecterend middel.
  • De koffer moet goedgekeurd zijn volgens de NEN-normering. De oude DIN-normering voldoet niet meer.
  • Op iedere verpakking moeten duidelijk de letters ‘CE’ zichtbaar zijn. De CE is een soort keurmerk voor medische hulpmiddelen en gereedschappen.
  • Er bestaan vier soorten verbanddozen, verzeker jezelf ervan dat jouw verbanddoos een bedrijfsverbandset is. De andere opties zijn: basisverbandset, evenementen- en sportverbandset en eerste hulp verkeersset.
  • Per afdeling (bijvoorbeeld kantoor en werkplaats) moet er een aparte verbanddoos aanwezig zijn. Als richtlijn kun je aanhouden dat je de EHBO-doos binnen 30 seconden beschikbaar moet zijn.
  • Iedere verbanddoos heeft een inhoudsopgave met daarop de aanwezige materialen.
  • Hang de doos op een makkelijk toegankelijke locatie, bijvoorbeeld samen met een zaklamp, BHV hesje en portofoon. Dit kan bijvoorbeeld een centraal punt zijn die op elke etage gelijk is.

 

Lees ook