Gelukkig hebben steeds meer bedrijven een AED hangen die in geval van nood gebruikt kan worden. Alleen een automatische externe defibrillator beschikbaar hebben, is niet genoeg. AED onderhoud is noodzakelijk! Aanleiding is dat de Inspectie voor de gezondheidszorg de afgelopen tijd enkele meldingen van incidenten heeft ontvangen van fabrikanten. Zo is in een aantal gevallen de benodigde schok om het hart weer in het ritme te krijgen uitbleef met als tragisch gevolg, het overlijden van het slachtoffer.

Wat is een AED voor apparaat?

Een AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een circulatiestilstand als gevolg van ventrikelfibrilleren. De AED dient op een geautomatiseerde manier een elektrische schok toe met als doel een gestoord hartritme te stoppen. Al op de meest uiteenlopende plekken zijn AED’s te vinden waaronder in kantoren, sportverenigingen en winkelcentra.  Er zijn verschillende apps beschikbaar om te zien waar in de buurt, een AED beschikbaar is.  De Hartstichting heeft zichzelf tot doel gesteld dat overal van Nederland één grote 6-minutenzone maken. Een 6-minutenzone is een gebied waar het mogelijk is om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn bij een hartstilstand. Daarmee is de overlevingskans van een slachtoffer te verhogen naar 25%. Dat betekent dat het aantal geredde levens kan oplopen naar 4.000 per jaar.

Preventief AED onderhoud

Er lijkt onduidelijk te zijn of het uitblijven van de schok komt door verkeerd gebruik van de AED of de mate waarin het preventief onderhoud van de machine is uitgevoerd, zo blijkt uit de gepubliceerde brief. Overweeg bij de aanschaf van een AED om direct een onderhoudscontract af te sluiten.

Kies jouw AED

Heeft jouw organisatie nog geen AED en overweeg je er een aan te schaffen, hou dan rekening met een kostenplaatje tussen de eur 1.000 en eur 3.000. Alle in Nederland verkrijgbare AED  zijn voorzien van het CE-keurmerk en voldoen aan nationale en internationale wettelijk gestelde eisen. Waar je op kan letten wanneer je een AED wilt kopen is:

  • het gebruiksgemak
  • de semi- of volautomatisch ebediening van de shock-knop
  • met of zonder beeldscherm
  • het gewicht
  • de afmetingen
  • soort batterij
  • typen elektroden
  • waterdichtheid

Dit alles heeft ook invloed op de onderhoudskosten. 

In je BHV plan kun je AED onderhoud opnemen en maak hier het BHV-team, de technische diensten, of facilitaire zaken verantwoordelijk voor. Controleer regelmatig of de batterij nog werkt en bestel eventueel een reserve batterij. Ook kan de kleefkracht van de elektroden in de loop der tijd minder worden.

Er zijn tal van aanbieders die ieder hun eigen dienstverlening aanbieden. Van het automatisch opsturen van nieuwe elektroden tot aan een intensieve controle aan de AED zelf.

 

Lees verder