In de zomer van 2014 werd een proef in de regio Rotterdam gestart met de brambulance, een nieuw soort eerste hulpvoertuig waarbij een ambulance en een brandweerauto in een pickup gecombineerd werden. Zo kon eerste hulp op straat geboden worden, maar ook als eerste inzet bij blussen van beginnende en kleinere branden. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wilde het voertuig met name gebruiken voor snelle, eerste hulp en inzetten bij grote incidenten, ongevallen en evenementen. In een periode van drie maanden zou bekeken worden of de brambulance de aanrijdrijden kon verbeteren, aangezien zowel Maassluis als Hoek van Holland niet beschikten over een eigen ambulancepost. Daardoor kwam medisch hulp daar vaak later dan in de rest van de regio. Als standplaats werd gekozen voor Maasluis, maar bij temperaturen boven de 25 graden zou het voertuig verplaatst worden naar de EHBO-post op het strand van Hoek van Holland.

Brambulance to be of not to be?

We zijn nu enige tijd verder en ik heb vanuit de media geen nieuws meer gelezen over de proef met de combinatie van een ambulance en een brandweerauto. Voldoende reden om contact op te nemen een van de woordvoerders van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Deze persoon wist na wat navraag in de organisatie te vertellen  dat de pilot naar meer smaakte en dat men aanvullend onderzoek wilde doen. Maar helaas is dat verschillende omstandigheden (nog) niet van de grond gekomen. Een van de redenen is dat er onvoldoende capaciteit bij de ambulance dienst beschikbaar was door de acties voor een betere CAO. Er is daarom geen vervolg gegeven in 2015 aan deze pilot. Later wil men opnieuw bekijken of er alsnog een tweede pilot voor de brambulance kan worden gestart.

UPDATE! (najaar 2015)

Blijkbaar was de woordvoerder die ik sprak nog niet helemaal bijgepraat want op een paar dagen later las ik op hulpverlening.nl een nieuwsitems waarbij het broertje van de Brambulance was vastgelegd. Het is een materialenbus die gebruikt wordt door zowel de brandweer als de ambulancedienst voor ‘veilig leven’, de opvolger van brandveilig leven.

Brambulance brambulance
bron: hulpverlening.nl