Of het nu bij een BHV opleiding is, of tijdens een BHV gerelateerd congres, er wordt vaak gebruik gemaakt van spraakmakende cases voor bedrijfshulpverlening. De meest gebruikte (en uitgekauwde) case is die van Rivierduinen; een grote brand in een zorginstelling voor psychiatrische patiënten. Hier is al zo ontzettend veel over geschreven en gezegd, dat ik je zou adviseren om een ander goed (of eigenlijk slecht) voorbeeld te geven van een calamiteit waarbij de BHV werd ingezet. Toch benieuwd (of eigenwijs)?

Rivierduinen

Andere cases voor bedrijfshulpverlening

Er zijn helaas ook veel spraakmakende cases voor bedrijfshulpverlening die je zou kunnen gebruiken voor het bespreken tijdens een seminar of opleidingsdag.

2011 Chemie-Pack

In het haven- en industriegebied Moerdijk ontstond op 5 januari bij Chemie-Pack een brand waarbij grote hoeveelheden chemische stoffen vlam vatte. De kosten van deze omvangrijke brand worden vooralsnog geschat 71 miljoen euro.

2008 TU Delft, faculteit Bouwkunde

Op 13 mei 2008 zorgde een kapotte waterleiding voor kortsluiting en veroorzaakte een brand in het gebouw van de faciliteit bouwkunde van de TU Delft. De brand breidde zich snel uit naar de andere verdiepingen waarbij een deel van het pand instortte.

2005 Schiphol, brand in cellencomplex

In het cellencomplex op Schiphol-Oost woedde een brand die op 27 oktober 2005 het leven kostten van elf gedetineerde illegalen. Daarnaast raakte er vijftien mensen gewond, waaronder enkele bewaarders. Drie gedetineerden probeerden na de brand te ontsnappen maar werden snel opgepakt.

Suggesties voor andere cases voor bedrijfshulpverlening?

Heb jij nog andere relevante cases die je gebruikt tijdens een opleidingsdag? Reageer!