Het is inmiddels alweer acht jaar geleden dat ik met mijn blog begon. Toen heette die nog VanHarteGefaciliteerd.nl en ging over facilitair brede onderwerpen. Toen ik in 2014 mijn bedrijf begon, durfde ik pas begin 2015 de keuze te maken om mij echt alleen te richten op bedrijfshulpverlening. Net als toen, worden veel mijn blogs bepaald door vragen waar ik zelf tegen aanloop. Soms kom ik met meer vragen dan antwoorden van een bijeenkomst vandaan als ik iemand spreek die, in mijn ogen, een onsamenhangend verhaal over een veiligheidsgerelateerd onderwerp heeft verteld. Ik besluit dat dan uit te zoeken en verwerk dat in mijn artikelen. Omdat ik tijdens opdrachten regelmatig vragen kreeg (krijg) over brandveiligheid besloot ik om de opleiding aankomend brandpreventiedeskundige te volgen. Inmiddels heb ik deze opleiding met plezier afgerond en deel ik in dit artikel deel ik mijn ervaringen. #nospon #noad

(on)Voldoende kennis over brandveiligheid

Mijn gebrek aan kennis over brandveiligheid voelde door de jaren heen toch als een gemis. Niet dat ik de ambitie heb om brandveiligheidsexpert te worden. Maar in gesprekken met mensen die zich wel als zodanig presenteren, vond ik dat ik hun kennis te snel voor waarheid aannam en mij te snel liet imponeren. Mede ingegeven door corona besloot ik hiervoor de opleiding aankomend brandpreventiedeskundige te volgen. Er zijn tal van aanbieders, maar de kosten en duur van een opleiding lopen uiteen. Hoe ga je dan goed vergelijken als je eigenlijk niet goed weet wat je inkoopt? Op het gebied van BHV schreef ik daar eerder eens een artikel over. Ook ik ben aan de slag gegaan met allerlei vergelijkingswebsites en het lezen van reviews. Uiteindelijk heb ik op basis van gevoel gekozen voor de opleiding bij de Brandpreventie Academy.

Echt de diepte in

Nu ben ik niet de persoon die je een plezier doet om bouwplannen te laten toetsen. Ik hou meer van praktische oplossingen bedenken en ga daar vervolgens mee aan de slag. Eerlijkheidshalve dacht ik wel dat het lezen van het Bouwbesluit me al heel goed afging, maar ik heb zo veel meer bijgeleerd! Niet alleen door op verschillende onderdelen van het bouwbesluit echt de diepte in te gaan, maar ook door de praktijkervaringen van medecursisten. Leren gaat mij doorgaans goed af maar dit is toch even andere koek.

De benodigde voorbereiding en het huiswerk had ik mij daardoor iets te rooskleuring voorgesteld. Door verschillende lopende opdrachten zat ik pas de avond ervoor in mijn boek. Op zo’n moment besloten mijn kinderen dat wakker blijven veel leuker is dan slapen. Ik was daarom ook blij dat de opgaven tijdens de lesdagen ook behandeld werden.

Gratis downloaden kan toch ook?

Je kunt het bouwbesluit toch gewoon downloaden en inkijken? Waarom volg je daar nu een cursus voor?“, is misschien een gedachte die door je hoofd gaat. En ik dat is ook door mijn hoofd gegaan. Maar ik weet dat de kans groot is, is dat het dan bij een goed voornemen blijft. En dat er 1000 andere dingen zijn die ik ook heel belangrijk en net even urgenter vind dan het stapsgewijs doornemen van de verschillende artikelen. Ook vind ik de materie daar net even wat te stug voor om dat op die manier je eigen te maken.

Waardevolle inzichten

Het belangrijkste inzicht dat ik heb opgedaan is dat ik zelfbenoemde “experts” met een flinke korrel zout mag nemen. Wanneer zo’n expert door een gebouw loopt en op alles wel wat aan te merken heeft qua brandveiligheid, weet ik nu dat dit gewoon niet reëel is. Er zijn zoveel uitzonderingen, aanvullingen, mitsen en maren dat je voor twee op elkaar lijkende situaties toch tot een andere conclusie kunt komen. Dus als diezelfde expert het bouwbesluit in zijn handen zou hebben en deze tijdens een ronde regelmatig zou inkijken, zou mij dat al veel meer vertrouwen geven 😉

Het delen van ervaringen uit de praktijk van medecursisten vind ik daarnaast heel waardevol. Juist het gemêleerde cursistenpubliek vond ik fijn. Van mensen die bij de veiligheidsregio werken, een jurist handhaving bij de gemeente, medewerkers vanuit de vastgoedwereld, leveranciers van brandmeldcentrale techniek tot een aannemer. En mensen die mij konden uitleggen wat een flens was of wat voor apparaat 130 kWh gebruikte 🙂

Vind ik de opleiding tot aankomend brandpreventiedeskundige een aanrader?

Ik zou deze vraag met ‘ja’ beantwoorden als je hoofd BHV bent bij een grote BHV organisatie waarbij technische beheer of facilitaire zaken in een aparte afdeling of team ondergebracht is. Naar mijn idee ben je na het volgen van deze opleiding een betere gesprekspartner. Niet alleen naar je technische en facilitaire collega’s, ook naar het management toe als er vragen zijn vanuit jouw werkveld.

Heb jij nog suggesties voor een vervolg?

Dit onderwerp spreekt mij erg aan en ik ga op zoek naar andere aanvullende cursussen. Heb jij suggesties? Dan hoor ik ze graag.