• BHV bij terreur

BHV bij terreur, kun je je daar op voorbereiden?

BHV bij terreur wordt door steeds meer opleiders aangeboden. Tijdens één of meerdere dag(delen) leren cursisten onder meer het stoppen van ernstige bloedingen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tourniquet. Een zelf geknutselde vuurwerkbom of een flinke uitglijder met de motor kunnen net zo goed de oorzaak zijn van een ernstige bloeding. Het grote verschil met een aanslag is dat er op zo’n moment een grotere groep slachtoffers kan vallen die allen spoedeisende hulp nodig heeft. Afhankelijk van de situatie, kunnen de hulpdiensten niet direct ter plaatse komen. Dan komt het aan op de omstanders.

Niet echt nieuw

Al in 2015 nam NedCert het gebruik van de tourniquet en het opstoppen van een wond op in hun reguliere curriculum. Zij introduceerde de website stopdebloeding.nl. In 2016 kwam het VUmc veelvuldig in het nieuws toen zij ook opleidingen op dit vlak gingen aanbieden. Zij noemde de opleiding “Stop de bloeding, red een leven”. Inmiddels zijn er verschillende benamingen voor soortgelijke opleidingen in gebruik. Waar de ene opleider bij de basis blijft, zijn er ook aanbieders die meer de diepte in gaan.

De basiscursus

Uit nieuwsgierigheid heb ik zelf de basiscursus gevolgd bij het VUmc. Met mij waren nog zo’n 20 geïnteresseerden met uiteenlopende achtergronden: van politieagent tot EHBO-instructeur en van een HR-functionaris tot BHV-adviseur. In 2,5 uur leerde ik hoe ik een ernstige bloeding kan herkennen en stoppen door op een een tourniquet aan te leggen. Ook heb ik een (model-)wond opgestopt met hemostatische gazen.

Eerlijk gezegd was ik niet razend enthousiast. Ik vond 2,5 uur ruim genomen voor hetgeen aan theorie en praktijk nodig was. De handelingen zelf zijn niet erg ingewikkeld. Deze zouden naar mijn idee prima opgenomen kunnen worden in de reguliere BHV opleidingen als onderdeel van de spoedeisende hulp. De kosten van € 100 voor 2,5 uur vond ik aan de hoge kant qua prijs-kwaliteit verhouding.

BHV bij terreur: noodzakelijk of niet?

Een aantal jaar geleden was het bedienen van een AED en het reanimeren bij veel opleiders geen vast onderdeel van het lesprogramma. Inmiddels is het tij gekeerd en is het eerder vreemd als deze onderwerpen niet wordt behandeld. Hoewel terreur steeds dichterbij lijkt te komen, ervaren toch veel mensen dit als een ‘ver van hun bed’-show. Maar dachten we zo ook niet eerder over reanimatie door leken? Afhankelijk van wat er in de wereld gebeurd, zie ik het zeker als een mogelijkheid (en zakelijke kans) dat steeds meer BHV-opleiders deze vaardigheden als regulier onderdeel van hun opleiding aanbieden.

2018-05-22T23:44:51+00:008 januari 2018|Categories: Opleiden en oefenen|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment