Dat je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van bedrijfshulpverlening regelmatig moet oefenen, mag duidelijk zijn. En op welke manier je dat doet,daar kun je helemaal zelf invulling aan geven. Dat hoeft heus niet alleen met een evacuatiestoel, een portofoon of lotus te zijn. Zo bewijst de BHV oefening gemaakt door Lilian Kelly, ‘de BHV kijkdoos’. BHV oefenen kan dus op verschillende manieren! Met de kijkdoos kun je nagaan hoe verschillende mensen (verwachten) te reageren bij het zien van een bepaalde situatie. En je zult verrast zijn van de resultaten!

Éen scenario, meerdere invalshoeken

Lilian Kelly werkt voor Land van Horne in Weert. Dit is een BHV kijkdoosorganisatie met 17 (woon)zorgcentra en kleinschalige woonvoorzieningen. Zij verzorgt als instructeur en coördinator de bedrijfshulpverlening binnen de organisatie. Voor één van haar oefeningen maakte zij een kijkdoos met een scene van een met dichte rook gevulde woonkamer waarbij een bewoner in een rolstoel voor de televisie zat. Haar doel was om, zonder een hoop gedoe (lees: een woonkamer vol met rook te zetten, met een pop in een rolstoel, brandmeldcentrale deels te overbruggen, etc), een realistisch scenario te schetsen waar BHV’ers in de dagelijkse praktijk mee te maken konden krijgen.

Opbouw van de oefening

Lilian  maakte twee kijkdozen (om de snelheid er in te houden door de groep in twee te splitsen) waarbij iedere BHV’er eerst zelf kon kijken naar de situatie en kon bedenken wat hij of zij zou doen bij een soortgelijke situatie. Daarna stelde zij de groep vragen over wat zij hadden gezien en hoe zij zouden (willen) handelen. Dit maakte een interessante discussie los. De ene wilde direct naar binnenstormen, terwijl de ander had bedacht dat een dergelijke situatie helemaal niet veilig was om naar binnen te willen gaan.

Wat zagen de BHV’ers?

Dit:

BHV kijkdoos BHV kijkdoos scene BHV kijkdoos

Heb jij ook deze BHV kijkdoos gemaakt?

Ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen!

Heb jij ook een leuke BHV oefening gemaakt en wil je die graag delen?

Stuur mij een mail!

BHV oefenen met deze downloads