Wist je dat er heuse BHV wedstrijden zijn? Ik wist van bestaan maar ik was nog niet eerder in de gelegenheid om dit zelf te kunnen zien. Een relatie van de organisatie van de BHV webstrijden, VZBI (Vereniging Zelfbescherming Bedrijven en Inrichtingen) nodigde mij uit om deze dag met BHV enthousiastelingen mee te beleven. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik echt onder de indruk was!

Wil je de beste zijn of beter worden?

Voor wie denkt dat meedoen aan BHV wedstrijden alleen bedoelt is om te laten zien hoe goed je als BHV team bent, heeft het mis. Er is dan wel een competitie-element maar het is ook een ideale dag om maar liefst 14 verschillende oefeningen te doen. Net als voorgaande jaren werd deze dag georganiseerd op de oefenlocatie van G4S in Zoetermeer. Ook werden meer dan 30 LOTUS’en ingezet om de oefeningen realistischer te maken. Meedoen aan een BHV wedstrijd om te willen winnen is goed, maar beter willen worden is misschien wel beter!

Verschillende teams en oefeningen

Er waren maar liefst 33 teams die zich hadden ingeschreven waaronder BHV’ers van IKEA, MN, Siemens, ministerie van Financiën en Atos. De teams waren in drie categorieën verdeeld: BHV, EHBO en ademlucht. Er waren 14 oefeningen uitgewerkt zoals een scenario waarbij een pallet met dozen uit een magazijnstelling was omgevallen, een dame die niet goed was geworden nadat zij in een kamer met chemische stoffen was geweest, een monteur bij wie de boor uit de handen was geslagen dat zowel een beenwond als een wond aan de hand had veroorzaakt. Ook was er een oefening waarbij de stalen zenuwen werd getoetst: de deelnemers konden een slachtoffer die was opgesloten bevrijden door eerst een aantal theorievragen te beantwoorden terwijl het alarmsignaal hard bleef klinken.

Bijzonder BHV team

En ik moet iets bekennen. Tot gisteren dacht ik dat mensen met een lichte verstandelijke beperking geen BHV’er konden zijn. Wat had ik het mis! Ik zag heel fanatieke BHV’ers van Haeghe groep uit Den Haag die heel behulpzaam en zorgzaam waren naar de verschillende slachtoffers.

And the winners are…

In totaal waren 165 deelnemers die in teams van 5 personen hun uiterste best deden om de verschillende scenario’s de LOTUS’en de helpende hand te bieden. Er waren vier parcoursen uitgezet waarvan twee voor de BHV teams, één voor EHBO teams en één voor groepen met ademlucht. Tijdens iedere oefening werd door een jurylid opgelet op onder andere onderlinge communicatie, communicatie met het slachtoffer en eigen veiligheid. De categoriewinnaars op een rijtje:

  • BHV (parcours groen): NFI (B)
  • BHV (parcours rood): Siemens (2)
  • EHBO: NFI (E)
  • Ademlucht: MN (A)

Het BHV team van NFI uit Den Haag schreef de meeste punten achter hun naam en ontving uit handen van Hein Vergeer, schaatscoryfee en ambassadeur van de Stichting Landelijke SOS ALARM Hulpdienst (inmiddels opgeheven, dd 23-07-2018),  de wisselbokaal.

Zelf meedoen?

Wil je volgend jaar zelf meedoen? Misschien niet om het winnen maar wel om een heel leuke dag met je BHV collega’s veel scenario’s te oefenen? Hou dan alvast april 2016 vrij en je kunt je te zijner tijd inschrijven via de website www.vzbi.nl

Meer informatie