Tijdens het schrijven van een bedrijfsnoodplan, verbaas ik mij iedere keer weer over de gebrekkige kennis van BHV’ers. Niet over hun vaardigheden als bedrijfshulpverlener. Maar wel over het gebouw en de omgeving waar zij werkzaam zijn. De locatie van de technische installaties is veelal onbekend. Laat staan dat ze weten hoe ze die ruimte kunnen betreden. Maar ook gebrekkige kennis over het beheer en/of het gebruik van de brandmeldinstallatie! Mijn dringende advies is: BHV’er, ken het gebouw (en de omgeving) waar je werkt! Dit artikel is de eerste in deze reeks.

Omgeving

Allereerst, is het belangrijk om meer te weten over de omgeving waarin het gebouw staat. Zijn hier bijzonderheden zoals:

  • een naastgelegen bedrijf dat een ammoniakopslag heeft;
  • ligt het gebouw aan een drukbevaren rivier;
  • wat zijn de nabij gelegen uitvalswegen.

Maar ook, wie zijn ‘de buren’? Dit kunnen zowel bedrijven zijn die in hetzelfde gebouw gevestigd zijn maar ook naast gelegen panden. Het is handig om de facilitair manager of hoofd BHV daar te kennen. Om een gezamenlijke oefening te doen, maar ook door informatie met elkaar te delen zodat je in geval van een ernstige situatie samen kunt werken.

risicokaart logoOp risicokaart.nl vind je informatie over de risico’s bij jou in de buurt. Zo kun je zien of het gebouw in een gebied staat met een hoger risico op een vliegtuigongeluk, natuurbrand of overstroming. Maar ook of er een opslag van gevaarlijke stoffen is, vlakbij een defensiegebied of vuurwerkmagazijn ligt.

Benoem in het bedrijfsnoodplan minstens de volgende zaken:

  • soort bedrijf: wat voor soort werkzaamheden vinden er plaats, werkt er een speciale doelgroep waar rekening mee gehouden dient te worden (kinderen, ouderen, invaliden)
  • de omgeving: in de buurt van welke uitvalswegen, openbaar vervoer of bijzondere objecten, industrie- of rangeerterrein, afgelegen of in de stad
  • de ligging: gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google maps of Google earth (‘ten zuiden van het gebouw…, aan de noordkant…’)

Verzamelplaats

verzamelplaatsEén is geen‘, geldt ook voor de verzamelplaats. Weet een ieder, zowel BHV’er als niet BHV’er, waar de verzamelplaats is in geval van een ontruiming? En is er een alternatief als de eerste verzamelplaats bij nader inzien niet meer veilig is? Is die locatie duidelijk gemarkeerd met een groen bord? Staan beide verzamelplaatsen ook genoemd op de ontruimingsplattegronden?

Sleutelbuis

Kent jouw organisatie een automatische doormelding naar het RAC? Dan heb je een sleutelkluis zodat de brandweer ten alle tijde toegang kan krijgen tot het gebouw. Bij de sleutelkluis (of sleutelbuis) zal dan een van onderstaande pictogrammen (moeten) gemonteerd zijn zodat de brandweer snel de sleutel kan pakken:

sleutelkluis pictogram bsleutelkluis pictogram sleutel

 

 

 

Heb jij je wel eens afgevraagd of er daadwerkelijk een sleutel in zit, en of die ook nog past op het slot? Je zou de eerste niet zijn die er (te laat?) achter komt dat in de tussentijd het hoofdslot veranderd is, bijvoorbeeld na een inbraak, of verhuizing van een vorige huurder. Maar ga ook na of je met de sleutelkluis-sleutel(s) toegang krijgt tot elke afgesloten ruimte.

Volgende week deel 2 uit deze reeks ‘BHV’er, ken het gebouw (en de omgeving) waar je werkt!

 

Deel 1: BHV op locatie: ken het gebouw waar je werkt

Deel 3: Blusmiddelen

Deel 4: Over de brandmeldinstallatie

Deel 5: Ontruimen van een gebouw

Deel 6: Over de BHV-organisatie