In eerdere posts over o.a. de eerste Somertijd Reanimatiedag (uit 2018 alweer!), had ik al een selectie van een aantal CPR songs gemaakt. Of te wel liedjes die je kunt gebruiken om op de beat van de muziek de borstcompressies in het juiste tempo uit te voeren of in het kort ‘reanimeren op een ritme’. Je kent vast wel ‘Stayin’ Alive’ van de Beegees als hét nummer met de ideale beat. Van verschillende professionals begreep ik dat die beat idealiter net even wat meer bmps heeft. Maar er zijn er nog veel meer liedjes die een bmp van 100 tot 120 hebben. Om het je makkelijk te maken heb ik via Spotify een aparte playlist aangemaakt. Natuurlijk niet alleen om te gebruik om het juiste ritme te vinden, de muziek is natuurlijk ook heerlijk om te luisteren tijdens het werk of onderweg.

Reanimeren: weer terug naar de situatie vóór corona

Nu veel maatregelen om het coronavirus te beperken zijn ingetrokken, gelden ook geen beperkingen meer bij het reanimeren. Mochten we vanaf medio maart 2020 tot en met september 2021 alleen borstcompressies uitvoeren, het geven van mond-op-mond beademingen mag nu ook weer. Ook het gebruik van mondmasker om de mond af te dekken is als maatregel ook komen te vervallen. Wel is het zaak om je eigen verstand en gevoel te blijven volgen. Als bedrijfshulpverlener of burgerhulpverlener kun je er altijd voor kiezen om in een bepaald geval niet te beademen, of om dat juist wel te doen.

reanimatie instructie 2021-10

Meer informatie over de ingetrokken maatregelen op het gebied van reanimeren vind je op de website van de Nederlandse Reanimatieraad. Wel is het nog steeds zo dat je moet zorgen voor het regelmatig wassen van je handen en in je elleboog te hoesten en niezen. Daarnaast blijft 1,5 meter afstand houden als een veilige afstand gehouden en is het handen schudden nog niet de bedoeling.

Leuke remixen om te leren reanimeren op een ritme

Nog even terugkomende op het reanimeren op een ritme, ik vond aantal leuke remixen van de knaller uit 1977 van de heren van