Eerste Hulp verlenen is méér dan reanimeren of een verband aan leggen. Het belangrijkste is alarmeren van de professionele hulpverlening. In de nieuwe Eerste Hulp richtlijnen die sinds vorig april van toepassing zijn, is het onder andere het alarmeringsprotocol aangepast. Tot dan controleerde je eerst de ademhaling van het slachtoffer vóórdat je 112 belde. Nu is het bellen naar de meldkamer één van de eerste handelingen die je uitvoert. Zo kan de politie, brandweer of ambulance sneller hulp verlenen aan het slachtoffer. Ook wordt in menig BHV opleiding verteld dat je het alarmnummer kunt bellen voor medisch advies in minder acute gevallen.

Mobiele telefoon voor ondersteuning

Nadat je verbinding hebt met 112, zal de centralist aan jou vragen om de telefoon op speakerstand te zetten. Zo kan de centralist jou helpen door mee te luisteren en te coachen. Tijdens BHV-opleidingen wordt hier veel aandacht aan besteed. Veruit de meeste instructeurs willen hun instructies en oefeningen zo realistisch mogelijk mogelijk maken. Maar weinigen hebben hier een toereikend budget voor: voor iedere cursist een mobiele telefoon aanschaffen, is velen een stap te ver.

Oefenen met een speelgoedtelefoon

Natuurlijk zijn er ook speelgoed mobiele telefoons te koop. Helaas krijg je dan al snel te maken met ongewenste stereotypen. Rood-met-zwarte telefoons voor jongens en een roze telefoon voor een meisje. Enkel voor cursisten die slechtziend zijn, is dit een serieus alternatief. Daarnaast is een telefoon met draaischijf voor veel cursisten een retro-gadget waar ze warme herinneringen aan hebben. Hoe dan ook, met een speelgoedtelefoon zullen maar weinig cursisten zich serieus genomen voelen als ze met zo’n mobiele telefoon moeten oefenen.

Voor jou een gratis mobiele telefoon

Ik heb voor jou dé oplossing: jij kunt een gratis mobiele telefoon downloaden!

Download jouw gratis mobiele telefoon

iPhone 5S, SE, 6S of 7
Samsung Galaxy S3

 

 

Met dank aan Yvonne Mud van YMO, EHBO doe je zó! voor de Samsung-versie

Stappenplan

Volg onderstaand stappenplan nauwkeurig op om zo veel mogelijk plezier te halen uit jouw gratis mobiele telefoon

  1. Download het bestand
  2. Print deze uit op 100 grams papier
  3. Knip deze zorgvuldig uit
  4. Plak met wat lijm de randen op elkaar

Wil je liever een wat duurzamere variant? Dan kun je deze gratis mobiele telefoon verstevigen met een licht blokje hout of stevig dozen-karton gebruiken.

Liever nóg echter?

Heb je weinig tijd, ben je onhandig met een schaar en lijm of wil je een oefentelefoon die er echter uit ziet dan deze? Kijk dan eens op marktplaats en zoek op “dummy telefoon”. Deze worden regelmatig voor een paar euro aangeboden.

Ik ben heel benieuwd naar hoe jouw gratis mobiele telefoon er uit ziet!