Misschien herinner je nog het artikel waarin ik een inspiratie-quiz in Kahoot! had gemaakt? Toen ik recent een quiz in Kahoot! wilde maken, bleek mijn account alleen nog toegankelijk te zijn na betaling. Omdat ik Kahoot! maar weinig gebruik, ben ik op zoek gegaan naar (bij voorkeur) gratis quiz-maak-websites.  In dit artikel bespreek ik drie alternatieven voor Kahoot.

Wie kent Kahoot! niet?

Welke BHV-instructeur kent Kahoot! niet? Met een unieke quiz-code laat je de cursisten inloggen en kan het spel beginnen. Vragen kun je voorzien van ondersteunend beeld- en videomateriaal. Enkele voordelen vind ik de eenvoud van het platform en dat je geen apart account hoeft aan te maken om mee te kunnen doen. Daarnaast kun je de resultaten na afloop van de quiz downloaden. Maar gratis is Kahoot! niet meer. Sinds enige tijd betaal je minimaal $ 10 per maand voor maximaal 20 deelnemers.

Alternatief 1: Wooclap

wooclap voor BHV quiz

Gebruik je smartphone als uitzonderlijk leermiddel’, zo staat op de website van Wooclap. Bij dit platform krijg je via een unieke url toegang tot de quiz. De look and feel is meer gericht op volwassenen. In vergelijking met Kahoot! ziet Wooclap er zakelijk en niet zo speels uit en is in dat opzicht wat formeler. Maar het is maar net voor wat voor publiek je een online quiztool in wilt zetten. Een nadeel van Wooclap zijn de kosten. Er is een gratis versie, maar daarmee kun je niet meer dan twee vragen creëren en ik kan me zo voorstellen dat dat niet voldoende is. Het ‘basic’ abonnement kost 6,99 euro per maand en geeft de mogelijkheid voor een onbeperkt aantal vragen.

 

Alternatief 2: myQuiz

myQuiz voor BHV quizHeb je maximaal 50 deelnemers, dan kun je gebruik maken van de gratis versie van myQuiz. Aanmelden voor deze quiz gaat gemakkelijk via een unieke code of door een QR-code te scannen. Ook myQuiz toont een rankinglijst, maar doet dit anders dan Kahoot! al na iedere vraag. Net zoals Wooclap heeft myQuiz een iets minder schreeuwerig uiterlijk dan Kahoot!. Daarnaast kun je je eigen afbeelding toevoegen als beginpagina van de quiz. Hetzelfde geldt voor de vragen, ook daar kun je per vraag je eigen afbeelding of video uploaden. Daarnaast kun je in myQuiz ‘funfacts’ toevoegen, die tijdens het wachten op de volgende vraag, getoond worden op het beeldscherm. De perfecte mogelijkheid dus om wat extra weetjes weg te geven of om een van jouw diensten even extra in de spotlights te zetten. Wil je de gratis versie gebruiken? Dan kun je de gegevens niet verzamelen en na afloop exporteren, zoals dat bij Kahoot! wel kan.

Alternatief 3: AhaSlides

Net als de voorgaande quiz-platforms, kun je meedoen met de quiz van AhaSlides via een url. De website is heel eenvoudig te gebruiken, en ook de look van de quiz is eenvoudiger dan voorgaande alternatieven. Wanneer je niet te veel poespas wilt, is AhaSlides een prima optie. Er zijn namelijk nog steeds vele opties voor vraagsoorten die je ook bij andere alternatieven vindt. Een leuke optie in AhaSlides zijn de Voice Q&A Sessions. Telefoons zijn in dit geval de microfoons. Als presentator kun je iemand selecteren, waarna diegene de vraag kan stellen die dan te horen zal zijn door de geluidsinstallatie waarop je de website hebt aangesloten. Tot 7 deelnemers kun je de gratis versie gebruiken, en dan kun je een ongelimiteerd aantal vragen en quiz starten.

ahaslides voor BHV quiz

Conclusie: kies het quizplatform dat bij jou past

Ben je zelf op zoek naar alternatieven voor Kahoot! ? Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt bij het presenteren van een quiz. Wil je een quiz die deelnemers motiveert en scherp houdt, door leuke geluidjes/filmpjes en competitie-elementen, ga dan voor Kahoot! of myQuiz. Zoek je een mogelijkheid die wat simpeler en zakelijker is? Kies in dat geval voor Wooclap of AhaSlides. Wanneer je geen geld uit wilt geven aan een quizmaker, bekijk dan goed hoeveel deelnemers je verwacht en baseer daarop je keuze. In alle platformen vind je voldoende mogelijkheden om ook op afstand kennis te testen tijdens online bijeenkomsten!

Nog meer alternatieven voor Kahoot!?

Op Capterra vond ik een mooie, geautomatiseerde selectietool om alternatieven voor Kahoot! verder te onderzoeken. Selecteer op de kosten, de ideale doelgroep en geschiktheid voor meerdere platforms. Wellicht die website je verder kan helpen, als je nog dieper in dit onderwerp wil duiken.

Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw BHV quiz voor een van deze alternatieven voor kahoot, dan is mijn BHV gesprekskaartjesset het product waar jij naar op zoek bent. Kijk anders ook in mijn BHV-boetiek voor andere digitale producten.