Bij de geboorte van een kind worden de nieuwe ouders doorgaans van alle kanten overladen met cadeautjes. Met een kaartje erbij om ze veel geluk en gezondheid te wensen voor hun gezin. Maar een EHBO-cursus zit daar vaak niet bij. Natuurlijk heel leuk zo’n luiertaart, kleertjes, een babyverzorgingspakket met smeersels of een rammelaar. Maar hoe het bijdraagt aan zijn geluk en gezondheid? Goed voor de motorische ontwikkeling misschien. Maar waarom zou je niet een workshop EHBO als kraamcadeau geven? Je wenst ze toch het allerbeste toe?

Van BHV-battle tot babyshower

Ik kan mij voorstellen dat de nieuwe ouders wellicht wat verrast kijken als opa en oma met een workshop EHBO als kraamcadeau aankomen zetten. Jammer genoeg heeft EHBO of BHV toch bij veel mensen het imago suf te zijn. Maar dat is echt niet nodig! Juist in deze tijd zijn er ontzettend veel verschillende manieren om je als ouders de lesstof eigen maken. Wie zegt dat ze ’s avonds naar een muffig zaaltje moeten om in een groep te luisteren naar een instructeur? Dat kan ook gewoon thuis! Tegenwoordig hebben we allerlei (online) leermiddelen, tot en met oefeningen in virtual reality of een pittige BHV-battle met Kahoot  aan toe.

Baby-EHBO-shower

Denk ook aan de populaire babyshowers waarop de aanstaande moeder wordt overladen met aandacht, spelletjes, cadeautjes, eten en drinken. Waarom zouden we niet een soortgelijke baby-EHBO-shower kunnen organiseren? Je ziet vaak dat de vriendinnen van de moeder in dezelfde levensfase zitten. Laten we ze verrassen met een leuke, interessante, leerzame en gezellige middag of avond waarin we cadeautjes en lekkers combineren met nuttige info en tips over veiligheid. Goed voor henzelf én voor hun kindjes.

Commerciële mogelijkheden

Wat mij betreft ligt hier een geweldige kans voor (kinder)EHBO-instructeurs. Bijvoorbeeld door in plaats van een hele lesdag een workshop aan te bieden van een of twee uur waarin de highlights op een leuke manier aan bod komen. Met na afloop een goodiebag met dingen zoals een EHBO-doos, een boek en een kortingscode voor het vervolg van de workshop als de telg geboren is. Zie het als een Tupperware-party waarbij je bij je doelgroep thuis komt. En mogelijke nieuwe klanten opdoet.

EHBO als basiszorg

Ook zorgverzekeraars laten hier mogelijkheden liggen. Volgens Veiligheid.nl vinden er jaarlijks zo’n 94.000 ongevallen plaats met kinderen van 0 tot 4 jaar: thuis, in het verkeer of tijdens een sportactiviteit. Meer dan 80 procent van hen moet medisch behandeld worden. Dat zijn serieuze aantallen. Waarom zou je als zorgverzekeraar wel een kraampakket aanbieden met spullen waarvan de helft in veel gevallen ongebruikt weggegooid wordt, en niet investeren in het verhogen van het kennisniveau van jonge ouders?

Laagdrempelig

Mijn voorstel: maak veiligheid toegankelijk voor jonge ouders. Er komen al zoveel nieuwe dingen op ze af. Geef ze een eenvoudig boek over veiligheid in plaats van het 140 pagina dikke exemplaar dat in menig kraampakket zit. Bied ze toegang tot een online leeromgeving, zodat de moeder zich daar tijdens haar zwangerschapsverlof alvast in kan verdiepen, al dan niet gecombineerd met een babyshower of bijeenkomst met andere aanstaande ouders. Kortom: maak kennis over eerste hulp aan kinderen toegankelijk en een vanzelfsprekend onderdeel van de zorg. Net zoals het kraampakket dat ze tijdens de zwangerschap kunnen ophalen.

Bied jij EHBO als kraamcadeau aan?

Ben jij een instructeur of werk je bij een bedrijf dat hier al actief mee bezig is? Laat je reactie achter in de reacties!

 

Lees verder