Natuurlijk is een incident niet te plannen, gelukkig maar! Maar wat je doet in geval van een incident kun je wél oefenen. Een goede voorbereiding door een training te volgen is één, maar door regelmatig met elkaar als BHV team de theorie in de praktijk te brengen kun je het verschil maken. En dat verschil zit ‘m met name in de eerste minuten nadat een calamiteit heeft plaatsgevonden. Afhankelijk van de bedrijfsspecifieke risico’s kun je één of meerdere keren per jaar oefenen. Hierbij enkele tips voor het organiseren van een ontruimingsoefening.

Bezint eer ge begint

Een spontane oefening is vragen om problemen. Door een ontruimingsoefening goed voor te bereiden en te plannen, is de evaluatie velen malen waardevoller. Denk na over welke collega’s er betrokken worden? Is er een specifiek scenario dat je in de praktijk wilt brengen? Heeft er recent een incident plaatsgevonden waarbij veel mis ging? Bouw de moeilijkheidsgraad van de ontruimingsoefening op door te beginnen met het bekend maken van de plaats en tijd van de oefening zodat de gehele organisatie op de hoogte is. Bij een tweede oefening kun je slechts een beperkt aantal mensen informeren en moeilijker scenario’s gebruiken. Als derde stap kun je LOTUS slachtoffers vragen om de situatie ‘echter’ aan te laten voelen. Bij de vierde stap kun je er voor kiezen dat een externe partij de oefening voorbereid en dat het ook voor het hoofd BHV of ploegleider de oefening als een verrassing komt.

Theorie vs praktijk

Naast de fysieke ontruiming, kom je er tijdens een ontruimingsoefening achter of de beschikbare communicatie goed functioneren. Zijn de batterijen van de zaklampen vol of blijken de BHV’er hun hesjes niet bij de hand te hebben? Dacht je dat je tijdens een calamiteit nog wel eens zouden worden over het communicatiekanaal op de portofoon of kom je erachter dat lang niet iedereen met een portofoon om kan gaan?

Evalueer en evolueer!

Het nabespreken van de oefening is meer dan aan het BHV team vragen “hoe men het vond gaan”. Betrek hier ook een aantal niet-BHV collega’s bij zoals een afdelingshoofd, een aanwezige bezoeker of een minder valide persoon. Voeg een bevindingen rapportage toe aan je BHV plan.

Succes!