Communiceren via een portofoon is lastiger dan je misschien denkt. Je ziet elkaar immers niet en hoe krijg je toch de boodschap zo duidelijk mogelijk over bij de ontvangende partij? Enige etherdiscipline is geen overbodige luxe. Hier enkele kleine tekenopdrachten die je kunt gebruiken bij een portofoonoefening. Let er op dat je een duidelijk uitleg geeft, anders is de oefening erg snel klaar!

Benodigdheden

  • ruitjespapier, bij voorkeur 1 bij 1 cm (als duo’s maakt), leuk om het op geruit flipoverpapier te doen wanneer je dit voor de groep doet
  • stiften
  • portofoons
  • één of meerdere van onderstaande downloads

Voorbereidingstijd

  • circa 5 tot 10 minuten

Duur oefening

  • circa 5 tot 10 minuten

Uitleg

Je verdeelt de groep in duo’s of kleine groepjes waarbij de ene helft van het duo of groepje de zenderfunctie op zich neemt, de ander de luister- en tekenfunctie.

De zender pakt de tekening en beschrijft de lijntekening in stappen. Bijvoorbeeld: begin links onderaan en teken een lijn van links naar rechts,  hokjes breed. Ga nu 1 hokje naar boven.

De ontvanger probeert op basis van de gegeven instructie de lijntekening te maken. Hij mag alleen luisteren, eventueel aangevuld met alleen ja/nee vragen stellen. Anders zullen mensen vragen stellen als “is het een brandblusser?” en dan is het spelelement snel verdwenen.

Je zult zien, hoe meer (open) vragen je gaat stellen omdat je niet duidelijk is welke kant je de lijn moet tekenen, hoe lastiger het wordt.

Veel succes!

 

Downloads

BHV helm

 

BHV helm in excel

BHV helm in pdf

 

 

bhv koffer

 

BHV koffer in excel

BHV koffer in pdf

 

 

pleister

 

BHV pleister in excel

BHV pleister in pdf

 

 

bhv brandblusser

 

 

BHV brandblusser in excel

BHV brandblusser in pdf

 

brancard

 

BHV brancard in excel

BHV brancard in pdf

 

 

brandslanghaspel

 

BHV brandslanghaspel in excel

BHV brandslanghaspel in pdf

 

 

lift

 

BHV lift in excel

BHV lift in pdf

 

 

nooddouche

 

BHV nooddouche in excel

BHV nooddouche in pdf

 

 

Ik ben benieuwd wat je van deze portofoonoefening vond. Hoe ging ‘t? Als je hulp nodig hebt bij het organiseren van een portofoonoefening, ik help je graag verder.

Neem contact op