Een paar weken werd ik geïnterviewd door het praktijkblad Veiligheid & Preventie over realistisch oefenen door de BHV. Dit is echt mijn stokpaardje want wat mij betreft kan het niet realistisch genoeg zijn. Een echte calamiteit kondigt zich ook niet ruim van tevoren aan. Een training waarbij je na een (lang) verhaal nog even snel een brandje mag blussen voordat iedereen weer op huis aan gaat, vind ik gewoon jammer. Een ontruiming via de vooraf vrijgemaakte vluchtroutes is prima om basisvaardigheden aan te leren, maar noem ik een instructie. Nee, met realistisch oefenen kun je écht de pijnpunten van de BHV-organisatie bloot leggen. Het geeft BHV’ers de ruimte om in een veilige omgeving fouten te maken. Want van fouten maken, leer je en doe je ervaring op. Ervaring die ervoor zorgt dat BHV’ers meer vertrouwen krijgen en er tijdens een echte calamiteit juist gehandeld kan worden.

Scenario’s oefenen; leuk en leerzaam

Een ander voordeel van een realistisch BHV-oefening is dat je dit, bijvoorkeur, in de eigen werkomgeving doet. Tijdens een ontruiming in het eigen bedrijfsgebouw signaleer je makkelijker mogelijke knelpunten. Zijn alle vluchtwegen wel vrij, weten de medewerkers wat de snelste manier is om naar buiten te komen en waar de verzamelplaats zich bevindt? De aanname is van wel, niet zelden blijkt dit af te wijken van de realiteit. Bij een aangekondigde ontruiming, blijven medewerkers die het ‘druk hebben’ liever op hun plaats zitten. Geef ze deze ruimte (zeker) niet bij een onaangekondigde ontruiming. Hoe gaan BHV’ers met niet meewerkende collega’s om als het erom spant? Wat als die hoogzwangere bezoeker niet zo makkelijk wegkomt of een collega na een sportblessure op krukken loopt? Zomaar een paar simpele voorbeelden uit de praktijk, maar wel de realiteit.

Praktijk sluit aan bij realiteit

Bij grotere BHV-oefeningen kun je oefenslachtoffers of figuranten inzetten. Omdat je niet goed weet hoe zij reageren, leer je beter anticiperen op een situatie die anders loopt dan verwacht. Niet elke oefening hoeft overigens groots en meeslepend te zijn. Ook kleine praktijkoefeningen leveren waardevolle inzichten op. Oefen eens met het bellen van 1-1-2: welke informatie geef je door. Oefen vervolgens het opvangen van de hulpdiensten en leidt hen naar een moeilijk bereikbare ruimte in het gebouw. Zo kun je gebouwkennis trainen en niet geheel onbelangrijk; zijn alle ruimten vrij of makkelijk toegankelijk of zijn die ruimten alleen toegankelijk via een sleutel, pas of toegangscode.

Maar ook het kunnen interpreteren van het paneel van de brandmeldcentrale. Wat staat daar nu eigenlijk? Wat is de rol van facilitaire zaken bij een dergelijke melding? Oefen eens met een collega die verminderd mobiel is. Zijn er plekken in het gebouw waar de dekking van de BHV-app of portofoon minder is? Weten de BHV’ers waar de hulpmiddelen zoals EHBO-koffer, AED en blusser hangen? Hoe lang kun je veilig in de serverruimte zijn dat voorzien is van een gasblusinstallatie? Of pak gewoon eens een kaartje uit mijn BHV-gesprekskaartenset. Je zult zien dat er waardevolle inzichten uit komen. En voor € 7 meer dan zijn geld waard. 🙂

Loop gerust tegen allerlei tekortkomingen aan. Als je weet wat er ‘mis’ gaat, weet je waar je aan moet werken en kun je een veiligheids- en ontruimingsplan maken dat aansluit bij de praktijk.

Liever dat alles tijdens een realistische BHV-oefening misgaat dan tijdens een daadwerkelijke inzet.

Op verzoek van opdrachtgevers organiseer ik BHV-praktijktrainingen waar realistisch oefenen centraal staat. Iets voor jou en jouw BHV-organisatie? Neem dan contact met mij op om jouw wensen te bespreken. 

 


 

controleer de vluchtwegen pak een BHV-gesprekskaartje realistisch oefenen moet je doen testen van kennis van technische installaties veilig in de serverruimte blijven