Misschien heb je via sociale media wel dat filmpje gezien waarbij een man door zijn vrouw/vriendin buiten is gezet onder het mom ‘ontruimingsoefening’. Natuurlijk was dit grappig bedoeld maar er zit  wel een zekere kern van nut en noodzaak in. Op het werk vinden we het heel normaal dat ‘alles’ veilig is. Naast een gebouw dat bouwkundig en installatietechnisch op orde is, zijn er ook bedrijfshulpverleners die kunnen helpen bij een ongeval, een beginnende brand of een ontruiming. Maar nu we zo veel als mogelijk thuiswerken en activiteiten buitenshuis beperkt zijn, vinden we veiligheid dan nog steeds een prioriteit? Juist nu is het belangrijk om een activiteit te doen die de veiligheid thuis (en dus ook van jouw thuiswerkplek) kan bevorderen. Bijvoorbeeld door thuis een ontruimingsoefening te organiseren.

Liever luisteren naar dit artikel over thuis een ontruimingsoefening organiseren?

Dat kan! Via je favoriete podcastapp zoals Spotify vertel ik je in een 12 minuten durende aflevering hierover. Ben je meer een lezer? Lees gerust verder:

Pfff… overdreven zeg je?

Ja, je leest het goed, thuis een ontruimingsoefening organiseren. Niet met je ogen rollen, maar lees dit artikel verder. Het voelt misschien wat kinderachtig, maar in een land zoals Amerika lijkt dit normaler te zijn. Er zijn tal van websites waar je ‘home evacuation plans‘ (tegen betaling) kunt downloaden. In de documenten worden tips gegeven voor de inhoud van rugzakken die je nodig zou kunnen hebben om de eerste 72 uur na een ramp door te komen. Nu zijn wij in dit landje nuchterder en zien we een tornado of heftige aardbeving niet als een reëel risico. Maar toch is het oefenen van veiligheid thuis echt geen overbodige luxe.

Thuiswerken versus alleen werken

We teamen, skypen, zoomen en bellen wat af met elkaar de laatste maanden. Waar je op het werk een intern alarmnummer kunt bellen als je hulp nodig hebt, ontbreekt het daar in de thuissituatie aan. Maar stel dat een van je collega’s tijdens een online bijeenkomst ineens praat met een dubbele tong, een epileptische reactie krijgt of iets anders waarbij hulp hard nodig is, wat dan? Kun je dan alleen maar toekijken of kun je dan als toeschouwer zorgen voor hulp? Om 112 te bellen heb je wel de locatie nodig waar de hulpdiensten naar toe moeten rijden. Maar weet jij het adres van anderen? En zo niet, zou je daar dan aan kunnen komen zodat je toch de professionele hulpverlening kunt alarmeren?

Ik weet eerlijk gezegd niet wat de oplossing hiervoor zou kunnen zijn. Maar bespreek het eens tijdens een van je volgende online overleggen. Misschien is een dagelijks appje met collega’s of de buren een laagdrempelige manier om te controleren ‘of het goed genoeg’ gaat.

Onderneem actie met je gezin of huisgenoten

Heb je wel eens nagedacht over wat jij in geval van een noodsituatie zoals een brand? Hoe kun je zo vlug mogelijk het huis verlaten? Ik zou zeggen dat je als hoofd of coördinator BHV jouw bedrijfshulpverleners en collega’s de volgende opdracht mee kunt geven: houd een ontruimingsoefening in je eigen huis.  Een activiteit waar het hele gezin bij betrokken kan worden. Daarnaast wordt bewustzijn gecreëerd over de risico’s die er zijn. Tijdens een overleg kun je vervolgens bespreken waar je tegenaan loopt wanneer je een ontruiming in je eigen huis in scène zet.

Taken verdelen

In een bedrijfsnoodplan zijn onder andere de taken van eenieder beschreven. Maar hoe heb je dit thuis geregeld? Is dan helder wie welke taak uitvoert? Denk bijvoorbeeld aan wie belt 112? Wie neemt welk kind mee naar buiten? Of wie neemt de hond mee? Een ander onderdeel is het maken van afspraken waar belangrijke spullen liggen, zoals huis- en/of autosleutels. Liggen die voor het grijpen op een vaste plek of begint de dag doorgaans met een zoektocht naar huis- of autosleutels? Niet alleen handig in het dagelijks leven, maar kan in geval van brand zomaar levensreddend zijn.

Ruimte om te vluchten

Opgeruimde kamers zijn niet alleen fijn voor ouders. Wanneer je snel naar buiten moet kan zo’n Playmobil-kasteel lelijk in de weg staan. Of komt die puber van je er dan pas achter dat die rondslingerende kleding op de grond, snel en veilig vluchten een stuk lastiger maakt. En een fenomeen dat volgens mij in ieder huishouden speelt waar een trap is en voor irritatie zorgt, zijn de spullen die op de treden liggen. In plaats er stoïcijns aan voorbij te stappen, neem ze mee naar boven zodat die spullen niet voor valgevaar zorgen. Of wat dacht je van de deuren naar buiten, worden die niet geblokkeerd door bijvoorbeeld een kinderwagen, fiets of rollator?  En als je eenmaal buiten bent, ben je er nog niet, want welke plek spreek je dan af om te verzamelen zodat jullie weten dat jullie compleet zijn?

Zichtbaar 

Een buitenlamp met bewegingssensor kan letterlijk en figuurlijk voor de nodige verlichting zorgen wanneer je in het donker naar buiten moet vluchten. Er zijn dus genoeg zaken waar je in en om het huis rekening mee kunt houden om het, in geval van nood, zo veilig mogelijk georganiseerd te hebben.

Evalueren

tHuisveligheidsplan thuis een ontruimingsoefening organiserenOf je de opdracht geeft aan jouw BHV’ers of dit binnen het gezin doet, een vorm van evaluatie is nuttig. Vul het tHuisveiligheidsplan eens in en kijk of je voldoende voorbereid bent.

Ik wens je heel veel plezier! Maak er een leerzame, maar vooral leuke activiteit van.