• vertrouwen in het BHV-team

Heb jij vertrouwen in het BHV-team?

Zeg eens eerlijk, heb jij het volste vertrouwen in het BHV-team binnen jouw organisatie? Of zou jij er nog niet eens over nádenken om je hand in het vuur te steken voor ze? Misschien heb je het te vaak verkeerd zien gaan. Heb je keer op keer gemerkt dat er slecht wordt gereageerd op een alarmoproep. Worden de noodtrappenhuizen iedere keer weer niet gebruikt. Of krijg je regelmatig de zoveelste hoge factuur voor zaken die je van jouw teamleden zou mogen verwachten. En heb je vertrouwen in jezelf? Heb je het gevoel dat je ‘maar wat doet‘ en hoop je dat je tijdens een BHV-inzet toevallig op dat moment niet aanwezig bent…? Hoe het ook zij, dan is tijd voor ACTIE!

Begin bij jezelf

Voordat je naar anderen gaat wijzen, begin eerst eens bij jezelf. Hoe zeker voel jij je in een gesprek waar het gaat over BHV? Hoe overtuigt van je van jouw kennis- en vaardigheidsniveau? De ultieme test hiervoor een doorsnee verjaardag of netwerkborrel te zijn. Daar zijn altijd mensen die ook heel veel van BHV weten, ook weten ze soms niet eens waar de afkorting voor staat. Juist die mensen proberen je de meest fantastische (on)waarheden als zoete broodjes te verkopen. Ook ik liet mij toen ik mijn bedrijf startte intimideren door dit soort types. Ik heb een schrale troost voor je. Ik zag hun vage verhalen als aanleiding om dit eens nader te onderzoeken. Zo merkte ik al snel hoeveel onzin men ophangt. Veel van mijn blogartikelen zijn de uitwerking van dergelijke gesprekken geweest.

Ga op zoek naar het goede antwoord

Je hebt het geluk dat je in deze tijd heel veel informatie online kunt vinden. Zaak is wel dat je op zoek gaat naar betrouwbare bronnen. Houd het simpel en gebruik in veel gevallen de geldende wet- en regelgeving. De teksten zijn niet altijd even makkelijk te lezen maar als je iets meer de tijd voor neemt, zul je zien dat het erg mee valt. Een aantal zaken zijn niet een kwestie van zwart of wit. Denk hierbij aan een ontruimingsprocedure bij een bommelding. Hier is niet één goed antwoord op te geven. Zelf nadenken, hierover praten met andere mensen en vervolgens een eerste concept opstellen. Deze toets je tijdens een oefening en schaaf je waar nodig bij.

Experts zijn ook maar mensen

Als je denkt dat je in een groep van 50 brandveiligheidsexperts op één vraag vijftig keer hetzelfde antwoord krijgt, dan vergis je je. Ik heb mij tijdens een bijeenkomst verbaasd over de verscheidenheid van antwoorden op één en dezelfde vraag. De ene verwees naar NEN-norm die-en-die, terwijl de ander er tussendoor kwam en zei dat je naar wetsartikel dat-en-dat moest kijken. Wat een verhitte discussies heb ik daar aangehoord. En wat nu het enige juiste antwoord was… ik heb werkelijk geen idee!

Vertrouwen in het BHV-team en jezelf krijgen is als een olifant eten

Je kan en zal nooit alles weten over een bepaald onderwerp. Dat hoeft ook helemaal niet. Maar begin ergens met het verbeteren van je kennis over BHV. Lees een wettekst, blogartikel of interessant boek. Sluit je niet dagenlang op maar besteed elke dag een kwartiertje hieraan. Anders zie je door de bomen het bos niet meer. Door kleine stapjes te nemen zal je zien dat je zo meer en meer in de materie groeit. Het leggen en zien van verbanden wordt dan ook makkelijker.

Laat je BHV-team groeien

Als je merkt dat jouw BHV’ers zich onzeker voelen, dan is het jouw taak als hoofd BHV’er om hen bij te hand te nemen. Organiseer eens een bijeenkomst van een uur. Vertel tijdens dit uur over een bepaald hoofdstuk of onderdeel van het bedrijfshulpverleningsplan. Maak een pandronde en laat ze vragen stellen. Er zullen ook vragen zijn waar je zelf niet direct antwoord op weet. Geen man over boord! Schrijf deze vragen op, ga op onderzoek uit en kom hier later op terug. Geef ook aan dat je van jouw BHV’ers verwacht dat ze zelf initiatief nemen. Hetzelfde geldt voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Het is niet het feestje van het hoofd BHV.

Veel succes!

 

2018-05-22T23:43:55+01:0026 februari 2018|Categories: Opleiden en oefenen|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment