In de jaren dat ik als facilitair manager werkte, was BHV was één van mijn vele taken en verantwoordelijkheden. Ik vond het logisch dat ik hoofd BHV was. Maar of ik nu altijd wist of ik het goed deed? Ik had alleen mijn basisopleiding gedaan, aangevuld met regelmatige herhalingen. Dat maakte mij onzeker. Mijn kennisniveau bleef achter ten opzichte van mijn ambities. Toen mocht ik van mijn opleidingsbudget de opleiding coördinator / hoofd BHV gaan doen. Tijdens verschillende bijeenkomsten werd de theorie uitgelegd zodat we ter afsluiting een BHV beleidsdocument konden schrijven. De ervaren instructeur gaf mij de kennis en daarmee het (zelf) vertrouwen om beter in BHV te worden. Maar daarna? Wat kun je na het behalen van het certificaat doen om jouw kennis en vaardigheden op het gebied van bedrijfshulpverlening te verbreden en/of te verdiepen? Ik had (én heb) dezelfde vraag. Ik heb een aantal opleidingen op een rij gezet die mijn interesse hebben. Wellicht dat jij mij dé tip kan geven door jouw ervaringen te delen in de reacties.

Specialistische verdiepingsopleidingen

Voor hen die vooral hun vaardigheden willen ontwikkelen, zijn er tal van opleidingen. Je kunt hierbij denken aan First Aid Under Danger/Stop de Bloeding/Trauma- en terreur BHV of onder welke naam dit ook aangeboden wordt. Ook de meer EHBO verdiepende opleidingen zijn talrijk: EHAK/EHK, Eerste Hulp bij alcohol en drugsincidenten, wandelletsel, zwemongevallen of bij dieren. Al deze opleidingen richten zich met name op de operationele vaardigheden.

Mediatraining

Iedereen heeft tegenwoordig een camera waar mee gebeld kan worden: de smartphone. Voordat je het goed en wel in de gaten heb, kan het gebeuren dat beelden van een incident of calamiteit op internet staan. Je kunt je afvragen of een woordvoering een taak van de coördinator of hoofd BHV is. Maar afhankelijk van de grootte van de organisatie of de ontstane situatie, kun je als hoofd BHV  in de positie gebracht worden waarbij je de pers te woord móet staan. En hoe ga je daar op dat moment mee om? Daarom lijkt mij een mediatraining geen overbodige luxe. Ik verwacht dat je leert dat je vertelt wat je te zeggen hebt. En niet de dingen zegt die anderen jou in de mond willen leggen. Niet alleen handig tijdens of na een BHV incident, ook in het dagelijks leven lijkt mij dit waardevol.

Certified Protection Officer

Deze van oorsprong Amerikaanse opleiding is gericht op beveiligingsmaatregelen. Dat is ook precies de reden waarom ik nog twijfels heb om mij hier voor in te schrijven. Het zit toch veel op het niveau van hoeveel verschillende prikkeldraad zijn er. En dat valt naar mijn idee te ver buiten het werkveld van de BHV. Wel zou ik mij kunnen voorstellen dat voor een hoofd beveiliging of facilitair manager dit meer aansluit bij de dagelijkse werkzaamheden.

Een andere reden dat mij wat terughoudend maakt is dat de kosten van deze opleiding per aanbieder erg uit een lopen. Als je zoekt in Google op ‘certified protection officer‘ kom je een aanbod tegen waarbij je twee dagen les krijgt in België. Maar aangezien de LOI dezelfde opleiding lijkt aan te bieden maar dan als thuisstudie voor een kwart van de prijs, vind ik dat prijstechnisch gezien een stuk interessanter. Na wat zoeken kwam ik er achter dat je ook na betaling van € 250 examen kan doen. Nadeel is wel dat je voldoende zelfdiscipline moet hebben om het overigens lastig verkrijgbare boek door te nemen.

VCA

Als je kennis wilt verbreden en niet te veel geld kwijt wil zijn, dan is VCA een mooi voorbeeld hiervan. Zelf was ik eigenwijs genoeg om zelf het  VCA VOL theorieboek door te nemen en direct op te gaan voor het examen. Ligt zelfstudie je minder goed, dan kun je ook kiezen voor klassikale opleiding. Natuurlijk zijn de kosten dan wel wat hoger.

Ik moet zeggen dat ik mij enigszins vergist had in de droogheid van de materie. Leren gaat mij op zich prima af maar de lesstof zelf was echt wennen. Zeker omdat ik tot nu toe nooit op een bouwplaats ben geweest en dus ook niet bekend was met allerlei termen. Hoewel ik nu weet dat kabels in een bepaalde hoek aan een last vastgemaakt moeten worden, draagt dat in mijn dagelijks werk niets bij.

Preventiemedewerker

Net als VCA is een opleiding tot preventiemedewerker heel betaalbaar. Een keuze maken vind ik heel lastig omdat het aanbod zo ontzettend uit een loopt. Betaal je bij de ene pak ‘m beet € 200 voor een e-learning en online leerplatform waarbij je in ca 8 uur klaar bent voor het examen. Bij een ander betaal je € 1750 voor een 3-daagse opleiding. Als de onderlinge verschillen niet heel duidelijk zijn, dan kiezen of veel mensen toch met hun portemonnee of ze stellen de beslissing uit.

MVK of HVK

BHV is maar een klein onderdeel in het volledige veiligheidsspectrum. Dus ik heb nagedacht of een opleiding MVK of HVK van toegevoegde waarde kon zijn. Ik heb verschillende aanbieders bekeken maar tot nu toe ben ik niet overtuigd. Ik heb het gevoel dat beide opleidingen veel te breed zijn en te veel op theorie gericht zijn. Veiligheid op papier regelen is mooi maar ik houd het liever praktisch. Ik heb op dit moment nog te veel twijfels of een van deze opleidingen echt waardevol voor mij zal zijn.

Arbeidshygiëne

Net als MVK en HVK, lijkt een opleiding tot arbeidshygienist niet bij mijn ambities en interesses aan te sluiten. Daarnaast zijn de kosten van ca € 17.500 ver boven mijn budget.

Brandpreventie

Van de projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties tot bouwkundig brandveiligheid expert. BHV is méér dan brand en daarom lijken deze en andere brandopleidingen voor mij weinig interessant.

Beter in BHV worden en blijven

Zoals je ziet, heb ik heel wat mogelijke opleidingen, cursussen en workshops bekeken met als doel om beter in BHV te worden. Maar die ene waarbij ik mij meteen wil inschrijven, zit er nog niet tussen. In de tussentijd lees ik verschillende boeken en interessante publicaties voorbij op LinkedIN en twitter. Daarnaast volg ik verschillende social media accounts en ben ik geabonneerd op meerdere (online) tijdschriften.

Probleemgestuurd leren en kennisvergaren

Het meeste van mijn kennis over BHV heb ik opgedaan op het moment dat ik tegen een probleem aanliep. Dat is voor mij hét moment op om zoek te gaan naar mogelijke antwoorden en oplossing. Deze methode werkt voor mij tot nu toe het beste.

Welke opleidingen ontbreken er volgens jou in dit lijstje? Wat zou jij mij en anderen aanraden om kennis en vaardigheden te verbeteren v.q. vergroten en verdiepen?