De site van goede BHV praktijken geeft handige tips voor het opzetten van een goede BHV organisatie. Maar hoe kun je hier invulling aangeven?

1. Weet wat je als BHV moet doen

Het volgen van een opleiding is écht niet voldoende om als BHV’er te weten wat je moet doen. Dat is slechts een goed begin en een deel van het werk. Maar weet de BHV’er daadwerkelijk wat er van hem of haar verwacht wordt wanneer zich een calamiteit voordoet? Zeker in kantooromgeving waar een laag risico is, zit de routine er vaak niet in. Hoe je er voor kunt zorgen dat je als individuele BHV’er en als BHV team toch weet wat je moet doen? Bijvoorbeeld aan de hand van taakkaarten. Op deze kaart staat precies beschreven wat van de BHV’er in kwestie wordt verwacht zoals welke taken hij moet uitvoeren. Op deze manier geef je de BHV’er letterlijk een hulpmiddel in handen! Maak verschillende taakkaarten voor de hoofd BHV’er, de coördinator verzamelplaats, calamiteitenbestrijder, ontruimer en het (ondersteunen van) evacueren van minder-valide collega’s.

2. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Theorie is de basis maar de praktijk essentieel! Oefen het liefst ‘in het echt’, in het pand met de collega’s waar je dagelijks mee te maken hebt. Lukt dat niet, breng dan je vaardigheden in de praktijk met een tabletop sessie kan ook met Lego of Playmobil op een plattegrond of maquette of virtueel in een 3D omgeving.

3. Betrek iedereen in je organisatie bij de BHV

Veiligheid is van en voor iedereen. Beperk de BHV niet alleen tot de BHV’ers en EHBO’ers maar maak het zichtbaar voor een ieder. Dan gaat het leven en krijgt het onderwerp de aandacht die het verdient. Doe bijvoorbeeld mee met de Dag van de BHV, begin een eigen intranetpagina of start je interne online community waar je informatie op deelt. En geef BHV’ers ieder een eigen taak; iemand die maandelijks de vluchtroutes controleert of deze beschikbaar zijn of iemand die BHV koffers bijvult.

4. Stem de opleidingen van BHV’ers af op de situatie bij jou

Maatwerk wordt vaak geassocieerd met ‘duur’ maar dat hoeft helemaal niet, al is dit wel afhankelijk van de risico’s waar je als organisatie mee te maken hebt. Maar een training intern doen (incompany, bij jou op de locatie) in plaats van een oefencentrum kan erg bijdragen om de theorie op jouw praktijk te kunnen toepassen.

5. Bekijk elke keer weer de risico’s en handel hiernaar

Omstandigheden veranderen, waardoor een andere aanpak noodzakelijk kan zijn. Een verbouwing, een andere indeling van het pand, andere dienstverlening? Hangen de brandblussers dan nog wel op de juiste plaats? Zijn vluchtroutes daadwerkelijk toegankelijk?

Succes!