BHV in een zwembad klinkt als heel vanzelfsprekend, vind je niet? Dat vinden veel zwembadmedewerkers ook. Maar na gesprekken met een aantal van hen, viel het mij op dat zij veel te veel verantwoordelijkheid op hun schouders nemen. Of krijgen. De oorzaak ligt in een aantal gevallen bij (mijns inziens) onverantwoordelijke ouders. Papa’s en mama’s die hun kind met een A-diploma ’s ochtends aan het begin van het blok recreatie-zwemmen brengen. Om ze pas tegen sluitingstijd weer op te halen. Volgens veel zwembadmedewerkers heel normaal en hoort het bij de dagelijkse gang van zaken. Het lijkt er op dat een aantal zwembaden hier ‘aan mee werkt’ door alleen de eisen dat een bezoeker voldoende zwemvaardig moet zijn. In de huisregels staat in een aantal gevallen niet dat een kind onder begeleiding naar binnen mag. Maar is een zwemdiploma voldoende voor een stuk veiligheid van het kroost?

Epilepsie

Even een zijstapje.  Bij menig zwembad is het blijkbaar heel normaal dat een bezoekerszich bij de receptie meldt met de mededeling dat hij of zij epilepsie heeft. Soms wordt er een foldertje achtergelaten over wat het is. En in uitzonderlijke gevallen staan er een of meerdere telefoonnummers om te bellen als het mis gaat met de desbetreffende persoon. Alsof je met het melden alleen ook in eens de verantwoordelijkheid bij de toezichthouders in het zwembad neerlegt. Zo werkt het niet. Toch?!

Toedienen epi-pen of insuline pen

Zoals ik in een eerder artikel schreef, is het toedienen van medicatie anders dan paracetamol volgens de bijsluiter, door de BHV  niet toegestaan. Dus als iemand wat baantjes komt trekken, mag (nee, kán!) die persoon niet verwachten dat de aanwezige medewerkers de epi-pen of insuline pen pakken om deze bij een aanval te zetten. Hoe vaak die persoon ook komt. Hoe lang men hem of haar al kent. En hoe aardig men de ander ook vindt.

Zwemvaardig maakt niet zelfredzaam

Terug naar die jongens en meisjes waar ik het eerder over had. Ze mogen dan wel een zwemdiploma hebben. Maar wat zegt dat over hun zelfredzaamheid in geval van een calamiteit? Het gebeurt regelmatig dat een zwembad ontruimt moet worden door een vreemde geur of een lekkage van chemische stoffen. In hoeverre kunnen kinderen van pak ‘m beet een jaar of 7, 8 zich op zo’n moment helpen? Is dat juist niet het moment dat een volwassene er moet zijn om hen in veiligheid te brengen? Het zwembadpersoneel is er om de bad en het gebouw te ontruimen. Niet om te helpen met aankleden en dergelijke.

Ken je beperkingen als BHV’er

Geen enkele organisatie blijft bespaard van efficient werken. Uiteindelijk moet onder aan de streep voldoende centen verdiend worden om te zorgen dat voor de maand erna, ook weer een salaris uitbetaald kan worden. Maar dat mag er niet voor zorgen dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor zaken waar je niet verantwoordelijk voor bent.

Of je nu in een zwembad werkt of niet; als BHV’er ben je er voor het uitvoeren van de wettelijke taken. Dus niet om op kinderen te passen omdat papa en mama aan het werk zijn, een middag rust willen of anderszins. De toegang tot een zwembad is doorgaans een euro of 5, 6 voor in veel gevallen minimaal 1 uur en soms wel 5 uur toegang. Het tarief van een crèche ligt hoger, 7 a 8 euro per uur. Zie je het punt dat ik wil maken?

Meer veiligheid in een zwembad

Om te zorgen voor meer veiligheid zullen een aantal zwembadorganisaties zichzelf eens de vraag moeten stellen, ‘némen wij niet te veel verantwoordelijkheid op onze schouders?‘. Waarom zou je niet in de huisregels opnemen dat kinderen onder de 12, 14 of 16 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene het zwembad mogen gebruiken? Dat iemand die bekend is met epilepsie of suikerziekte, alleen met een persoon toegang krijgt die weet hoe te handelen? Ik begrijp dat veel mensen die niet als erg aardig of misschien zelf als klantonvriendelijk ervaren. Maar het gaat om HUN eigen veiligheid. BHV in een zwembad vraagt dat er gehandeld kan worden. Daar is een bepaalde mate van zelfredzaamheid van de bezoekers voor nodig. Evenals het nemen van eigen verantwoordelijkheid.