• BHV in laboratoria

BHV in laboratia

Zijn mensen die in een laboratoriumomgeving werken geschifte chemici die lukraak verschillende stoffen in een erlenmeyer gooien, wachtend op de volgende gekleurde rookpluim of knal? Het klinkt eerder als een mooie aflevering van The Swedisch Chef dan de praktijk op menig lab. Een uitzondering daar gelaten, is persoonlijke veiligheid van laboratorium-medewerkers een belangrijk onderdeel van hun werk. Mensen die hier niet mee bekend zijn, hebben vaak het gevoel dat het ‘levensgevaarlijk’ is, zo’n ruimte met labtafels en analysemachines. Uiteraard zijn er verschillende laboratoria met ieder eigen gevaren. BHV in laboratoria is op een aantal punten zeker anders dan in een kantooromgeving. Net zoals dat ook geldt voor scholen, binnenspeeltuinen en winkels.

Bhv in laboratia

Het aantrekken van een lab-jas maakt je nog geen chemisch analist, dat spreekt voor zich. Het gevoel van onveiligheid zit vaker bij de mensen die niet in lab-omgeving werken. Onwetendheid is een groot probleem. Mensen die niet in een dergelijk omgeving werkzaam zijn, hebben een bepaald beeld van een laboratorium dat niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid. Ze zien pakketten binnenkomen met allerlei waarschuwingspictogrammen. Dus ontstaat al snel het gevoel dat het is er le-vens-gevaar-lijk is. Maar kijk eens wat je zelf thuis hebt staan in het gootsteenkastje. Allemaal producten met op de voorkant in mooie letters de naam van het artikel en een setje marketingkreten. Op de achterkant staan ook verschillende waarschuwende pictogrammen op de achterzijde. Is afwasmiddel gevaarlijk? Als je het gebruikt waarvoor het bedoeld is, niet. Hetzelfde geldt voor medicijnen en andere schoonmaakmiddelen.

Bedrijfshulpverlening IS maatwerk

Net als in ieder andere omgeving, moet de bedrijfshulpverlening afgestemd zijn op de omstandigheden op de locatie. Dat geldt bij BHV in laboratoria, op een school, in een fabriek of winkel op een aantal onderdeel heel anders georganiseerd kan zijn. Je houdt rekening met de specifieke omstandigheden en past hier de organisatie van de BHV op aan. Daarnaast is ieder lab anders. Het een-op-een overnemen van protocollen en instructies van soortgelijke laboratoria is dus geen mogelijkheid.

BHV is kijken, denken, doen

Een collega die bewusteloos in een vloeistof ligt. Iemand die betrokken is bij een ongeval op een druk kruispunt. Een persoon die beknelt zit in een fabrieksomgeving. Een medewerker in een besloten ruimte. Waar je ook bent, jouw veiligheid gaat vóór dat van een ander. Eerst kijken, wat is er aan de hand? Dan denken, hoe kun je hulp verlenen. Als laatste pas daadwerkelijk doen.

2017-10-16T11:31:06+00:0016 oktober 2017|Categories: Organisatie|Tags: |0 Comments

Leave A Comment